Danske aktier kan noget de andre ikke kan

En stor del af verdens aktieindeks er faldet i 2014. De danske aktier holder dog fanen højt.

Siden nytår er det danske eliteindeks, C20 Cap, steget med godt 6 pct.  Foto: Colourbox.com

Det har indtil videre ikke været nogen lykkelig affære at være global aktieinvestor i 2013.

Det japanske Nikkei-indeks er eksempelvis faldet 10 pct., det tyske Dax er faldet 2,6 pct., det amerikanske Dow Jonas er faldet med 4,7 pct., og samme vej er en række andre ledende indeks gået.

Det gælder dog ikke for de danske eliteaktier i C20 Cap-indekset. Siden nytår er det danske indeks steget med godt 6 pct. og ganske opsigtsvækkende, så overvandt indekset hurtigt det aktiedyk, der ramte for et par uger siden.

En fin start

"De danske aktier er startet fint i 2014, og jeg tror, at der er tre årsager til, at de klarer sig bedre end i den øvrige verden," siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Indeksudvikling
Sådan har en række ledende aktieindeks udviklet sig siden årsskftet:
  • C20Cap (Danmark): 6 pct.
  • OMXS30 (Sverige): -1,2 pct.
  • Dax (Tyskland): -2,6 pct.
  • FTSE100 (Storbritannien): -2,5 pct.
  • Cac (Frankrig): -1,3 pct.
  • S&P 500 (USA): 0,8 pct.
  • Nikkei (Japan):-10
  • Dow Jones (USA): -4,7 pct.

Han peger først og fremmest på Novo Nordisk og Coloplast som to hovedårsager.

"Det, at de klarer sig fænomenalt godt, virker på de øvrige aktier som trækheste, der får den gode stemning til at smitte. Og det er ikke to aktier, som man sælger ud af," forklarer Per Hansen.

Mod på at handle

Men også den markante fremgang hos Vestas spiller ind, mener han. Aktien har omtrent syv-doblet sin værdi over de seneste 15 måneder, og aktien virker ifølge Per Hansen som et vingefang for de risikobetonede aktier.

"Et langt stykke hen ad vejen har Vestas' udvikling givet de private investorer meget mere mod på at handle igen," siger Per Hansen.

Endelig mener han, at aktier helt generelt har genvundet sin status som det bedste investeringsalternativ efter, at finanskrisen er kommet mere på afstand, og renteniveauerne fortsat er ekstremt lave.

"Der er en stigende erkendelse af, at aktier er den bedste investering, når vi taler afkast, og alternativerne er fortsat ikke superattraktive," siger Per Hansen.

Få selskaber trækker op

I Nordea mener aktiestrateg Henrik Drusebjerg, at forklaringen på det danske markeds succes skal findes i de forholdsvis smalle indeks, der er præget af få selskaber.

"Når indeksene falder i resten af verden, så skyldes det en klar kombination af vækstforskrækkelse fra Kina og USA og den valutauro, der har været," siger Henrik Drusebjerg, der fortsætter:

"Hvorfor går Danmark så fri? Det gør vi heller ikke, men vi har nogle enkelte selskaber, som har klaret sig godt her i starten af året. Og det er tungtvejende selskaber som Novo Nordisk, Novozymes og A.P. Møller Mærsk, der har solgt Dansk Supermarked," siger Drusebjerg.

BRANCHENYT
Læs også