Rigmands ø bliver testområde i energikamp

Dieselgeneratorens tid på de caribiske øer er forbi efter forpligtende aftale om nye energiprojekter.

Solenergianlæg bliver en del af fremtiden i det caribiske ø-hav. BRINKMANN MIE

Nationerne i det caribiske øhav vil producere vedvarende energi fra kilder som vind, sol og jordvarme for at komme øernes ekstremt høje eludgifter til livs. Dermed bliver det et farvel til dieselgeneratorerne, der er den mest almindelige måde at producere el på.

De øer, som allerede har tilsluttet sig udvikling af nye energiprojekter, er Saint Lucia, Turks- og Caicosøerne og De Britiske Jomfruøer. Og netop De Britiske Jomfruøer vækker interesse, da Englands nok mest kendte iværksætter Sir Richard Branson tilbage i 1979 opkøbte alle grunde på den 300.000 kvadratmeter store ø Necker Island og ombyggede den med luksusejendomme.

Test-ø

Necker Island skal da også bruges som test-ø for det nye ø-initiativ, og Richard Branson har også allerede annonceret en aftale med amerikanske NRG Energy, om at virksomheden skal installere sol- og vindenergi på øen, der vil komme til at dække 80 pct. af det samlede elforbrug.

- Det, vi håber at opnå med denne aftale, er at bruge Necker Island som en test-ø for at vise, hvordan det kan gøres. Den eneste måde at vinde denne krig mod højere elpriser og fremtidens klimaændringer er ved at skabe en kreativ iværksætterkultur, sagde Richard Branson i et interview med New York Times.

Projektet skal dog stadig lige godkendes af myndighederne på De Britiske Jomfruøer, hvor Necker Island har ansøgt om at få etableret et parallelt batterisystem, der både kan køre på sol- og vindenergi samtidigt. Det skriver New York Times.

BRANCHENYT
Læs også