Chefstrateg: Aktiefrygt er overdrevet

Europæiske virksomheder vil i år få en stigende indtjening, lyder vurderingen.

I løbet af 3-6 måneder vil de europæiske aktiermarkeder stige, vurderer Christian Mose Nielsen. Foto: Spar Nord

Der er ingen grund til at frygte en nedtur for hverken aktier eller vækst, selv om optimismen i slutningen af januar og i begyndelsen af februar har fået et knæk.

Der er kun tale om "støj på linjen", og i de kommende 3-6 måneder vil det europæiske aktiemarked stige.

Ved udgangen af året vil aktiekurserne være højere, end da vi gik ind i året. Derfor vil 2014 også blive et godt aktieår, selv om det næppe vil kunne måle sig med 2013.

Det er konklusionen fra Spar Nords investeringskomité på baggrund af en ny analyse. Investeringskomiteen mener, at den aktuelle frygt for en afmatning i væksten er overdrevet.

Skuffelse over nøgletal

"Vi har set en tiltagende frygt for deflation i Europa og uro på nogle emerging markets som Tyrkiet og Argentina. Samtidig har der været en skuffelse over den amerikanske nøgletal - blandt andet ISM indeks og  beskæftigelsesrapport.

Men vi mener ikke, at der er tale om nogen vending i USA. Vi betragter det som en slags støj på linjen - bl.a. udløst af det meget hårde vintervejr," lyder det fra chefstrateg Christian Mose Nielsen.

"Der har været en forventning om vækst, og når der så pludselig kommer nogle tal, som antyder noget andet, kan det let skabe uro. Men i denne situationer er det vores vurdering, at uroen har været overgjort," tilføjer han.

Øget indtjening i Europa

Han mener derfor, at opturen snart igen vil være tilbage på sporet.

Investeringskomiteen bygger bl.a. sin optimisme på, at risikopræmien på europæiske aktier fortsat er høj. De to seneste år har aktieopturen i Europa været drevet af faldende risikopræmier på trods af faldende indtjening. I 2014 forventes indtjeningen i europæiske virksomheder at stige, hvilket kan presse risikopræmierne yderligere ned med stigende aktiekurser til følge.

"Vi forventer, at en tiltagende global vækst vil styrke indtjeningen i de europæiske virksomheder 10 pct. i løbet af 2014, og det vil være brændstoffet til også en aktieoptur," siger Christian Mose Nielsen.

Til gengæld vil han ikke spå om, hvor meget aktiemarkedet kan stige i løbet af 2014.

Fortsat støtte fra centralbanker

Men for ham at se, vil aktiemarkedet også i år fortsat blive understøttet af centralbankernes pengepolitik. Selv om den amerikanske centralbank er i gang med at drosle sit opkøbsprogram for stats- og realkreditobligationer ned, er der ikke udsigt til en amerikansk renteforhøjelse.

"Også i Europa og Japan er centralbankerne tættere på lempelser end på stramninger. Vi forventer, at den europæiske centralbank senere i år kommer med et likviditetsprogram, der skal stimulere bankernes kreditgivning. Man kan vel heller ikke udelukke en sidste symbolsk rentenedsættelse fra centralbanken," vurderer Christian Mose Nielsen.

"Derfor bliver det næppe centralbankerne, der kommer til at stå i vejen for et godt aktieår," tilføjer han.

BRANCHENYT
Læs også