PayPal-chef udsat for kreditkortmisbrug

Det er altid ubehageligt at opdage at ens kreditkort er blevet misbrugt. Men for chefen for betalingstjenesten PayPal er det også en måde at reklamere for sin virksomhed på.

Arkivfoto: Colourbox

David Marcus fik sig en ubehagelig overraskelse i mandags, da han opdagede en række køb på sit kreditkort, som han intet kendte til.

"Mit kort (med chip på) blev ulovligt aflæst mens jeg var i Storbritannien. Tonsvis af ulovlige transaktioner. Ville ikke være sket, hvis butiksejeren accepterede PayPal," skrev David Marcus på Twitter.

Han er nemlig direktør for betalingstjenesten PayPal, der i stigende grad arbejder på, at også fysiske butikker bruger PayPals betalingstjeneste, der oprindeligt blev udviklet til at overføre penge online. En forretning, som i 2012 genererede en omsætning på 5,6 mia. dollar, eller 30,8 mia. kr.

Ifølge David Marcus sikrer PayPals systemer, at traditionel kreditkortsvindel ikke kan finde sted. En af de meget udbredte metoder til kreditkortsvindel er, at der indsættes en ulovlig ekstra-aflæser hvis man betaler med kreditkort i en forretning, en restaurant eller et hotel. Via den ulovlige læser bliver kortets magnetstribe afkodet, og pin-koden registret, og derefter kan kortet misbruges, selv om den legitime ejer fortsat har det fysiske kreditkort i sin besiddelse.

Der er dog tegn på, at kreditkortsvindel faktisk er ved at blive mindre udbredt på grund af bedre sikkerhedssystemer. Ifølge en rapport fra Den Europæiske Centralbank fra 2012 blev der i 2010 foretaget kreditkortsvindel i eurozonen for 1,3 mia. euro, eller 9,7 mia. kr., hviklet var et fald på 12,1 pct. i forhold til 2009. Rapporten fortæller også, at der for hver 1.000 kreditkort er 12, der bliver misbrugt.

Tal fra det amerikanske justitsministerium viser, at hver tiende amerikaner har været udsat for kreditkortsvindel, og at der i gennemsnit blev svindlet for 399 dollar, eller 2.200 kr., på hvert misbrugt kreditkort. Næsten halvdelen af svindlen skete ved at kreditkortejeren blev kontaktet via email, og lokket til at udlevere sine kortoplysninger.

I alt vurderede det amerikanske justitsministerium i midten af 2012 at der globalt blev udført kreditkortsvindel for 5,6 mia. dollar.

BRANCHENYT
Læs også