Storudsalg i Australien: Sælger ud for 641 mia. kr.

Faldende skatteindtægter og huller i budgettet får den australske regering til at sælge ud af landets virksomheder og infrastruktur, der spænder fra sygeforsikringsselskaber til elmaster.

Nogle lande rundt omkring i verden er så presset på økonomien, at regeringerne sælger ud af værdierne til private for at skaffe penge til et økonomisk boost, heriblandt findes Australien, der har varslet et udsalg på ikke mindre end 641 mia. kr. Det skriver Wall Street Journal.

- Vi vil komme til at frigøre kapital og pengene ved frasalgene, som skal bruges til investering i infrastrukturprojekter for at øge beskæftigelsen og væksten i verdens 12. største økonomi. Blandt de største projekter er en meget forsinket opbygning af en ekstra lufthavn i Sydney. Den skal lette den overbelastede himmel over landets største by, sagde Australiens finansminister, Joe Hockey, i et eksklusivt interview med Wall Street Journal.

Afmatning skal sælges væk

Den nye plan for salg af landets aktiver ventes at blive annonceret ved regeringens første budgetmøde den 13. maj og ifølge Joe Hockey er det primært forsyningsselskaber og transportnet som står for skud. Dog er regeringen allerede i gang med at klargøre salget af det statsejede sygeforsikringsselskab Medibank, som det første skridt, hvor analytikere har peget på en pris, der kan indbringe op til 20 mia. kr. Det skriver Wall Street Journal.

Det er et salg, som er nødvendigt for at mindske Australiens underskud på 231 mia. kr. i indeværende regnskabsår frem til juni, da landet er præget af en afmatning i minebranchen efter et stort boom de seneste årtier.

- Vi erkender, at der er en finansieringskløft som er ved at udfases, det er derfor nødt have en national vækstpakke, hvor der vil være fokus på den produktive infrastruktur, sagde Joe Hockey afsluttende til Wall Street Journal.

BRANCHENYT
Læs også