Så knækkede lejlighedspriserne igen

Den kraftige prisvækst på lejlighederne forsvandt i januar, viser nyt prisindeks.

Efter halvandet år med ganske markante prisstigninger knækkede prisudviklingen på det aarhusianske og det københavnske lejlighedsmarked i januar.

Ifølge Homes prisindeks for årets første måned så faldt priserne på lejligheder i Aarhus og København fra december til januar med henholdsvis 2,6 pct. og 1,7 pct.

I Aarhus koster en typisk lejlighed på 85 kvm i øjeblikket ca. 2.110.000 kr., mens en tilsvarende bolig i København koster 2.320.000 kr.

Et år med stigende priser

Det hører dog med til historien, at faldet kommer efter et år med pæne prisstigninger i landets to største byer. En lejlighed i Aarhus er over de seneste 12 måneder steget 6,3 pct. i pris, men en lejlighed i hovedstaden aktuelt koster 15,3 pct. mere.

Set med boligmarkedets generelle briller er det godt nok, at der bliver tage toppen af de drastiske prisstigninger.

Mads Ellegaard, relationschef, Home

Også på landsplan måtte ejerne af lejligheder i januar konstatere, at deres bolig blev mindre værd.

Homes prisindeks viser således et fald i lejlighedspriserne på 0,4 pct., når man måler udviklingen som et tre måneders glidende gennemsnit. Ser man over de seneste år er prisen steget med 8,2 pct., men det er dog fortsat 17,5 pct. under topniveauet i 2006.

Det er godt nok

I branchen ser man udviklingen som et positivt tegn efter et år, da der undervejs var frygt for en overophedning af særligt markedet i København.

"Set med boligmarkedets generelle briller er det godt nok, at der bliver tage toppen af de drastiske prisstigninger, vi har set på lejlighedsmarkedet det seneste år.

Det ideelle er også her, at der er stabilitet i priserne med en lille opadgående pil," siger relationschef i Home Mads Ellegaarrd i en kommentar til tallene.

Modsat lejlighederne så steg huspriserne i januar med beskedne 0,1 pct. på landsplan.

Dermed fastholder markedet sin stabilitet, der kommer tydeligst til udtryk i en prisstigning over det seneste år på 1,2 pct.

Prisen for et gennemsnitligt parcelhus lyder aktuelt på 1.670.000 kr., men det tal er naturligvis forbundet med store geografiske udsving.

Nemmere at blive enige

I ejendomsmæglerbranchen glæder man sig over den stabile prisudvikling.

"Det giver grobund for, at købere og sælgere hurtigere kan møde hinanden. Når der er en vis sikkerhed for den fremtidige prisdannelse, er det nemmere at blive enige, fordi hverken køber eller sælger inddrager fremtidige prisudviklinger som et afgørende parameter i forhandlingssituationen," siger Mads Ellegaard.

Der er fortsat lang vej tilbage til pristoppen i 2006, da et parcelhus i gennemsnit kostede 21,6 pct. mere. Det svarer til et faktuelt prisfald på 460.000 kr.

BRANCHENYT
Læs også