Nordea-formand tjener over 150 mio. kr.

Nordeas magtfulde bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, kan se frem til at modtage mere end 150 mio. kr. i udbytter og bestyrelseshonorar.

Finske Björn Wahlroos, blandt venner kaldet "Nalle", er ikke kun en af Nordens mest respekterede finansmænd. Han er også blandt Finlands absolut rigeste.

Ifølge beregninger foretaget af FinansWatch modtog han sidste år i alt 5,5 mio. kr. i bestyrelseshonorarer, og de kommende måneder kan han se frem til at modtage ikke mindre end 146 mio. kr. i udbytter for de aktier, han ejer personligt. Hertil kommer markante kursstigninger på aktiebeholdningerne i løbet af det forgangne år, samt indtægter fra den øvrige privatformue.

Den 61-årige Björn Wahlroos har siddet i Nordeas bestyrelse siden 2008 og været formand siden 2011. Det hænger nøje sammen med, at den finske finanskoncern Sampo, som han er reel grundlægger af, sidder på 21,2. af aktierne i Nordea, og dermed er storbankens suverænt største aktionær.

Formandsposten i bestyrelsen og en formandspost i Nordeas aflønningsudvalg udløste sidste år et samlet honorar på 2 mio. kr. Hertil kommer, at Björn Wahlroos personligt ejer 100.000 Nordea-aktier, som til april giver et udbytte på 321.000 kr., og i øjeblikket har en værdi på 7,5 mio. kr.

UPM og Sampo

Wahlroos er også bestyrelsesformand for den gigantiske finske papirproducent UPM-Kymmene, der sidste år omsatte for 75 mia. kr. Det udløste et bestyrelseshonorar på 1,3 mio. kr., samt et udbytte på 1,1 mio. kr. for de UPM-aktier Wahlroos personligt ejer, der har en værdi på 23,5 mio. kr.

Det helt store ben er dog Sampo, der blev grundlagt i år 2000 ved en fusion mellem den finske bank Mandatum, som Wahlroos selv havde grundlagt, med forsikringskoncernen Sampo-Leonia. Selv om Björn Wahlroos trådte tilbage som adm. direktør for Sampo, efter bl.a. at have solgt Sampo Bank til Danske Bank i 2006, så er han i høj grad stadig manden, der bestemmer i Sampo.

Som bestyrelsesformand modtog han sidste år et honorar på 1,2 mio. kr., men hertil kommer at han personligt er den tredjestørste aktionær i Sampo, og ejer 2,1 pct. af selskabet. Det giver i år et udbytte på 144,6 mio. kr. Og hertil skal lægges værdien af Sampo-aktierne, der er på 432 mio. kr., hvilket i øvrigt er 35 pct. mere end for et år siden.

Björn Wahlroos er i øvrigt kendt som en særdeles farverig og bramfri forretningsmand. Han er så kendt i Finland, at der sidste år blev skrevet et teaterstykke om ham, med titlen "Kongen". Og blandt de mere kuriøse fakta om ham er, at han i sine unge dage var medlem af en revolutionistisk kommunistisk studenterorganisation, og at sønnen Thomas Wahlroos er professionel pokerspiller.

Læs også