2.145.000 fik løn i slutningen af 2013

Dermed lader den danske beskæftigelse sig fortsat ikke mærke af stigende vækst.

Det er ikke altid, at intet nyt er godt nyt.

I hvert fald var det håbet, at den spæde vækst, der kunne spores i slutningen af 2013, kunne have trukket beskæftigelsen op.

Men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i fjerde kvartal var 2.145.000 lønmodtagere i Danmark, når der omregnes til fuld tid.

En skuffelse

Det er uændret i forhold til det foregående kvartal, og faktisk har tallet ikke rykket sig stort de seneste fire år, da 140.000 flere var i arbejde.

"At beskæftigelsen ikke stiger er en skuffelse. Vi havde trods alt vækst i 2013, og man kunne have håbet  på, at det så småt ville have begyndt at kaste job af sig. Det har det altså ikke gjort," lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard.

Privatforbruget til tælling

Beskæftigelsen i Danmark faldt markant, da krisen satte ind i 2008 og 2009, men modsat nabolande som Sverige, Norge og Tyskland har Danmark ikke formået at bevæge sig tilbage til niveauet før krisen.

"En væsentlig forskel mellem dem og os er, at vi i Danmark har haft svært ved at komme os over krakket på boligmarkedet. Det var med til at sende privatforbruget til tælling, og forbruget har siden ikke rettet sig igen," forklarer Lone Kjærgaard.

Antallet af lønmodtagere i offentlig forvaltning og service ændrede sig stort set ikke fra tredje til fjerde kvartal. Det samme gælder beskæftigelsen inden for den private sektor.

Til gengæld blev der registreret en stigning på 1.000 fuldtidsbeskæftigede i regionerne.

15.000 flere end ventet

I Sydbank ser man en anelse mere positivt på tallene. Her peger makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen således på, at beskæftigelsen har klaret sig bedre, end man kunne forvente, når man tager den svage vækst i betragtning.

"En tommelfingerregel siger, at dansk økonomi skal vokse med mere end 1 pct., før man kan forvente en fremgang i beskæftigelsen. Med dagens tal tyder meget på, at beskæftigelsen har været ca. 15.000 højere, end hvad man normalt vil forvente med den nuværende økonomiske vækst," forklarer han.

Det er samtidig baggrunden for, at banken ikke venter nogen større forbedring af beskæftigelsen i indeværende år.

BRANCHENYT
Læs også