Intet fælles fodslag mod Nets-salg

Flertal udenom regeringen vil undersøge salg af Nets. Men de er uenige om konsekvenserne.

Nets står blandt andet bag håndteringen af Dankortet. Selskabet står overfor et salg - muligvis til et amerikansk selskab. Arkivfoto: Lærke Posselt

Et flertal udenom regeringen er enige om, at eksperter nu skal undersøge salget af selskabet Nets.

Men de er langt fra enige i konsekvenserne, selv hvis der rent faktisk er store problemer med den digitale sikkerhed.

For hvor SF og Enhedslisten vil beholde statens ejerandel på omkring 10 pct., så bliver det afvist af Venstre.

Popforslag

I en pressemeddelelse siger SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, at Danmark skal beholde sin ejerandel.

»Nets er alt for vigtig for det danske samfund til at risikere, at vi mister kontrollen. Både når det kommer til datasikkerhed, forbrugerbeskyttelse og i forhold til Dankortet,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Men selvom Venstres IT-ordfører Michael Aastrup Jensen er meget bekymret over IT-sikkerheden, så kalder han det overfor Jyllands-Posten et »popforslag« at beholde de 10 pct.

»De 10 pct. vil ikke give os nogen som helst indflydelse. Jeg mener hverken, at vi kan eller skal lade være med at sælge. Det er ikke løsningen,« siger Michael Aastrup Jensen, der i stedet vil lave regeringen stille meget specifikke krav til Nets, når staten skal være kunde hos selskabet.

»Det er sådan set underordnet, hvem der ejer selskabet. Det afgørende er de krav, som vi stiller,« siger Michael Aastrup Jensen.

En uvildig undersøgelse

Også hos De Konservative er man ikke umiddelbart parate til at stoppe salget.

»Vi følger sagen med stor interesse, og vi er nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned i det her. Vores krav er, at der bliver lavet en uvildig undersøgelse, så vi er fuldstændig sikre på, at vi kender konsekvenserne af det,« siger finansordfører Mike Legarth til Jyllands-Posten.

Er det med i De Konservatives overvejelser at stoppe salget?

»Det vil jeg slet ikke forholde mig til«.

Ifølge Berlingske er det især to amerikanske investorer, der overvejer at købe Nets. Umiddelbart vurderes Nets til at være mellem 12 og 15 mia. kr. værd.

BRANCHENYT
Læs også