Altanen er mange penge værd

Lejligheder med altan sælger hurtigere og til en højere pris, mener mæglerkæde.

En altan løfter i gennemsnit lejlighedens værdi med 91.000 kr. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Glæden ved at have et rum at opholde sig, når solen skinner, er gratis, hvis man vælger at investere pengene i at knytte en altan til sin lejlighed.

Beregninger fra ejendomsmæglerkæde Home viser, at udgifterne til en altan stort set tjener sig selv hjem, fordi den i gennemsnit løfter lejlighedens værdi med 91.000 kr.

Samtidig har det den effekt, at lejligheden kan sælges hurtigere og med mindre afslag.

Lejligheder med og uden altan

Kvm-priser

  • Uden altan: 26.769 kr.
  • Med altan: 27.931 kr.

Salgstid

  • Uden altan: 86 dage
  • Med altan: 75 dage

Pris afslag – fra udbudt til salg til solgt:

  • Uden altan: 3,4 pct.
  • Med altan: 3,0 pct.

Kilde: home, home-handler i 2013, Københavns og Frederiksberg kommuner, projektsalg er ikke medregnet i opgørelsen

Herlighedsværdien

Det gælder i hvert fald på lejlighedsmarkedet i København, der er landets største.

"Typisk betaler det sig at få monteret en altan, hvis det ellers er muligt. Investeringen er omtrent tjent hjem, men det store gevinst kommer naturligvis af herlighedsværdien – af det ekstra uderum til lejligheden," siger relationschef Mads Ellegaard i Home i en kommentar til analysen.

Den viser, at en lejlighed med altan i gennemsnit kostede 1.162 kr. mere pr. kvadratmeter i 2013, end en tilsvarende lejlighed uden altan.

For en gennemsnitlig lejlighed på 78 kvadratmeter bliver det til omtrent 91.000 kr. i merpris.

Det skal ses i lyset af, at en standardaltan ifølge Altan.dk koster 100.000 kr., mens den noget mindre franske altan fås fra 40.000 kr.

Stor forskel

Tilmed viser analysen, at salgstiden for lejligheder med altan er 11 dage mindre, mens der blot gives 3 pct. i afslag mod 3,4 pct. for lejligheder uden altan.

"De omtrent 100.000 kr. er en anslået værdiberegning, for der vil naturligvis være forskel fra lejlighed og lejlighed i den virkelige verden. I nogle lejligheder vil en altan være en kæmpe gevinst, for andre vil den betyde mindre," siger Mads Ellegaard.

Altanerne finder man i øvrigt oftest i de nyeste byggerier. Analysen viser, at lejligheder uden altan i gennemsnit er fra 1914, mens lejligheder med altan er fra 1955.

Læs også
Top job