Tænk dig om, før du lejer bilen ud

Det er ikke nødvendigvis en god forretning at leje bilen ud på gomore.dk, advarer FDM.

På GoMore.dk udlejer privatpersoner deres Ford Fiesta for 295 kr. Foto: Ford

Hvis din bil alligevel står og samler støv, kan du ligeså godt leje den ud og tjene en skilling. Det er tankegangen i GoMores nye koncept for privat biludlejning.

Men inden du begynder at se kolde kontanter for dit indre blik, er der en række ting, du bør overveje, før du lader andre leje din bil. Det er nemlig ikke nødvendigvis en god forretning, og der er mange udgifter at tage højde for.

”Når man fastsætter sin pris, skal man sørge for at få dækket sine variable kilometeromkostninger. Først og fremmest brændstoffet og serviceomkostningerne, som de ekstra kilometer medfører. Alene for brændstof skal man regne med 100-150 kroner. Og i serviceomkostninger er 20-30 ører per kilometer meget normalt,” siger Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom hos FDM.

Fakta
  • FDM har lavet en udregner, der giver dig overblikket over din biløkonomi.
  • Værktøjet kan være med til at fremhæve dine variable udgifter, der er afgørende for, hvad du bør tage dig betalt, når du lejer din bil ud.
  • Lav udregningen her

"Ser fornuftigt ud"

Rigtig mange omkostninger er faste, som ikke betyder noget, når man lejer bilen ud, påpeger han og nævner forsikringer, værditab, finansiering, ejerafgifter og reparationer.

Men værditabet og reparationerne er ikke kun afhængige af alderen på bilen, men også antal kørte kilometer. Værditabet afhænger især af, hvor dyr bilen er, og ifølge FDM’s forbrugerøkonom skal man regne med omkring 25 øre per kilometer per 100.000 kroner bil. Så har din bil en nypris på 200.000, vil værditabet være 50 øre per kørt kilometer.

På trods af de mange omkostninger, kan det umiddelbart godt svare sig at låne sin bil ud til en relativt lav pris.

”De eksempler, jeg har set på GoMore, ser ganske fornuftige ud. Det er ikke noget, man bliver super rig af. Men det kan være et bedre alternativ at lave et overskud på 50-100 kroner om dagen, frem for at den bare står stille,” siger Allan Skytte Christensen.

Betal skat af overskuddet

Nu har du haft lommeregneren fremme og har fundet ud af, at du kan lave et overskud. Men der er to ting mere, du skal være opmærksom på. For det første skal GoMore have 20 pct. af din udlejningspris. Dernæst skal du betale skat af dit overskud, når du har trukket udgifterne fra. Og det kan være lidt af en jungle at gennemskue det reelle overskud.

”Det er svært at regne ud, og SKAT kan heller ikke fortælle os præcis, hvordan man skal gøre,” fortæller direktøren hos GoMore, Matias Møl Dalsgaard.

Derfor forsøger han at råbe politikerne op for at få klare regler på området.

”Vi forventer at få gennemført en skattefrihed. Vi går efter 20.000 kroner, som man har på sommerhusudlejning. Det mangler bare, for privat biludlejning er grønt. Vi har talt med Christiansborg-politikere, og det lader til, at der er politisk opbakning,” siger Matias Møl Dalsgaard.

Projektet blev støttet med 1,3 millioner af Erhvervsstyrelsens Grønne Omstillingsfond, og det giver GoMore-direktøren en tro på, at politikerne har interesse i at få konceptet udbredt.

BRANCHENYT
Læs også