"Brøler" kostede Facebook 100 milliarder

I 2009 afviste Facebook at ansætte en af ejerne bag WhatsApp.

Facebook-stifter Mark Zuckerberg burde måske have ansat Brian Acton i 2009. Foto: Paul Sakuma/AP

Det er muligvis ikke penge, Facebook-ejer Mark Zuckerberg bekymrer sig mest om. Men i dag må han alligevel ærgre sig over et fejltrin, han lavede i 2009. Et fejltrin, der muligvis har kostet ham 19 milliarder dollars – lidt over 100 milliarder kroner.

Facebook annoncerede tidligere i dag, at virksomheden har købt konkurrenten WhatsApp for en pris på mindst 16 milliarder dollars. Et beløb, der kan stige til 19 milliarder gennem betingede aktier over de næste fire år. Men allerede i 2009 var en af ejerne til jobsamtale hos Facebook, og blev afvist.

”Facebook afviste mig… Ser frem til livets næste eventyr,” skrev Brian Acton på Twitter efter jobsamtalen i 2009.

Det næste eventyr blev WhatsApp. Og i stedet for at arbejde for Facebook, kan Brian Acton sammen med sin ukrainske makker, Jan Koum, i dag kalde sig mangemilliardær.

Overvågning grundlagde idéen

Det stod ikke skrevet i computerkoderne, at de to ville ende som rigmænd. Jan Koum voksede op med en streng skolegang i en ukrainsk landsbyskole og droppede senere ud af universitet i San Jose efter at være flygtet til USA i 1992. Brian Acton har godt nok en kandidatgrad i datalogi, men brugte det meste af sin tid på at spille golf i Florida.

De mødte hinanden, da de begge arbejdede hos Yahoo, og to år efter kastede de sig ud i WhatsApp-projektet.

Idéen bag app'en har rødder i Jan Koums minder fra Ukraine, hvor han oplevede, at telefoner blev aflyttet og hans skolekammerater blev censurerede for deres synspunkter.

"Jeg er vokset op i et samfund, hvor alt, hvad du gjorde, blev aflyttet, registreret og sladret om. Ingen bør have ret til at aflytte , ellers bliver landet en totalitær stat, som den jeg undslap fra som barn. Jeg kom til et land med demokrati og ytringsfrihed. Vores mål er at beskytte den," har Jan Koum ifølge The Guardian fortalt en journalist.

WhatsApp gør det muligt for brugerne at sende beskeder til hinanden via data, og dermed slipper du for at betale sms-takst. WhatsApp har mere end 430 millioner brugere, som sender 50 milliarder beskeder om dagen.

BRANCHENYT
Læs også