Det ny arbejdsmarked vil skabe kaos

Jobbene er ved at forsvinde i den vestlige verden, og det kan voldsomme konsekvenser - også i Danmark.

Ændring af arbejdsmarkedet vil resultere i kaos, vurderer arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen. Foto: Colourbox

Jobbene er ved at forsvinde i den vestlige verden og for en stor del af os betyder det, at vi ryger helt ud af arbejdsmarkedet eller må finde beskæftigelse, som tidligere var forbeholdt ufaglærte.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, mener, at selve middelklassens fundament er ved at erodere.

»I USA taler man om jobløs vækst, som er resultat af, at mange virksomheder har rationaliseret ansatte væk via automatisering og selvbetjening. Den udvikling er også i gang herhjemme. Dele af befolkningen er på vej mod et arbejdsmarked uden sikkerhed, uden ansættelsespapirer, uden efteruddannelse, uden pension. I stedet kommer vi til at leve en sigøjnertilværelse, hvor vi rejser fra det ene midlertidige job til det næste,« siger professor Henning Jørgensen.

Verdens førende it-analyse virksomhed, Gartner, advarer om, at teknologien er i gang med at overflødiggøre en lang række traditionelle middelklasse jobs. Det vil føre til social uro i modne økonomier som for eksempel den danske.

»Digitaliseringens reduktion af behovet for menneskelig arbejdskraft vil føre til social uro. Flere og flere vil sige, at vores økonomiske model ikke fungerer længere, og fra 2014 og frem vil det i modne økonomier føre til protester på et langt større niveau end for eksempel Occupy-bevægelsen,« sagde vicepræsident for Gartner Daryl Plummer ved en konference for nylig.

Læs hele sagen i Premium. Klik på artiklen og meld dig til Premium, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis, og der er ingen binding.

BRANCHENYT
Læs også