Alm. Brand Formue likviderer sig selv

Efter 11 år som børsnoteret selskab har Alm. Brand Formue besluttet at kaste håndklædet i ringen, og søger en solvent likvidation. Forklaringen er blandt andet den dårlige likviditet i selskabets aktier.

Foto: Lærke Posselt

Alm. Brand Formue A/S oplyser, at man søger en solvent likvidering og dermed afnotering fra Fondsbørsen.

"På trods af generelt tilfredsstillende resultater har der over en årrække været lav efterspørgsel og likviditet i aktien, der gør, at børskursen ikke vurderes at afspejle selskabets værdier. Den kommende FAIF lovgivning vil medføre nye regulatoriske forpligtelser for selskabet og betyde, at det fremover vil være vanskeligt at skabe tilfredsstillende resultater," skriver selskabet i sin årsrapport.

På den baggrund har bestyrelsen indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling den 18. marts, hvor aktionærerne skal tage stilling til et forslag om at gennemføre en solvent likvidering.

Efter likvideringsomkostninger, og fraregnet egne aktier, ventes salget af aktiverne i Alm. Brand Formue at indbringe 358 mio. kr., eller 130 kr. pr. aktie. Til sammenligning var lukkekursen for Alm. Brand Formueaktierne 109 kr. torsdag den 20. februar.

Flere lignende selskaber afnoteret

Alm. Brand Formue blev børsnoteret i 2003. Selskabets formål var at skabe et afkast til aktionærerne ved at investere for delvist lånte penge i obligationer og aktier. Under de daværende skatteregler var der for nogle investorer en skattemæssig fordel i at investere via børsnoterede investeringsselskaber frem for traditionelle investeringsforeninger. Hertil kom, at investeringsforeninger som udgangspunkt ikke må optage lån til investeringer.

Derfor var der en overgang en række børsnoterede investeringsselskaber, herunder flere Formuepleje-selskaber, Formue Evolution, og flere andre selskaber. Blandt andet på grund af ændrede skatteregler, men også fordi børskursen på børsnoterede investeringsselskaber ofte var lavere end aktiernes indre værdi, er de børsnoterede investeringsselskaber stille og roligt blevet afviklet.

I hvad der sandsynligvis bliver Alm. Brand Formues sidste regnskabsår, kunne selskabet præstere et overskud efter skat på 47,1 mio. kr., mod 70,2 mio. kr. Selskabet har haft obligationer og aktier for to gange egenkapitalen, men det lave renteniveau for danske realkreditobligationer og en lav risikoprofil har gjort, at det var aktiebeholdningen som trak læsset i 2013, med kursgevinster for 62 mio. kr.

I forlængelse af meddelelsen om at selskabet søges likvideret, har Fondsbørsen overført selskabet til observationslisten.

BRANCHENYT
Læs også