Leder bliver man som teenager

De fleste topchefer viser for første gang deres lederegenskaber allerede i teenageårene. Det tyder forskning i form af dybdeinterviews med en række pensionerede topledere på.

Foto: Colourbox

En trådte som femårig frem fra flokken af ældre søskende og skældte under Anden Verdenskrig en gruppe tyske soldater ud for at behandle familiens hund dårligt. Andre opdagede, at det for dem var naturligt at træde i karakter i idrætsklubben eller blandt spejderne.

Fælles for tre af fire danske topchefer er, at de tilsyneladende for første gang oplevede deres evne til at lede andre, inden de fyldte 17 år. Det fremgår af interviews med 38 tidligere topledere foretaget af ledelsespsykolog Per Østergaard. Interviewene har været et led i et større forskningsprojekt i begrebet ”lederi” foretaget i samarbejde med nu afdøde professor Erik Johnsen ved Centre for Applied Management Studies (CAMS) ved Copenhagen Business School. I forskningen indgår ligeledes virkelighedstro ledelsesberetninger forfattet af 61 forhenværende topledere...

BRANCHENYT
Læs også