G20-lande øger vækstforventning markant

Verdens 20 rigeste lande vil skabe 10.000 mia. kr. ekstra end forventet de næste fem år.

USA's centralbankchef Janet Yellen sammen med Australiens centralbankchef Glenn Stevens under G20's weekendmøde i Sydney. Foto: Jason Reed

De 20 førende økonomier i verden signalerede søndag, at den værste krisetid ligger bag os.

Ved et G20-møde i australske Sydney fremlagde finansielle ledere fra de 20 økonomier en målsætning om at øge produktionen med 10,89 billioner kroner - 10.890.000.000.000 kr. - over de næste fem år i forhold til hidtidige mål.

Det svarer til, at landene i den femårige periode vil øge deres bruttonationalprodukt med 2 pct. mere end forventet, skriver internationale medier.

Vækst og efterspørgsel

Med de nye målsætninger forventer G20-landene at skabe nye jobs i et tocifret millionbeløb.

G20

G20 er en gruppe af finansministre og centralbanksledere fra verdens 20 væsentligste økonomier: 19 lande samt EU.

De 19 lande er Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Frankrig, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kina, Mexico, Rusland, Saudi-Arabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyrkiet, Tyskland og USA.

Australien har i 2014 formandskabet for G20. Næste år overtager Tyrkiet.

Repræsentanter fra 20 førende økonomier, der står for 85 pct. af den globale økonomi, gjorde det samtidig klart ved weekendmødet i Sydney, at man er klar med konkrete planer for, hvordan man vil øge investeringer og beskæftigelsen.

USA's finansminister, Jack Lew, kalder aftalen essentiel for at komme længere væk fra den økonomiske krisetid.

"G20-medlemmerne har nu talt tydeligt: Øget vækst og efterspørgsel topper den globale økonomiske agenda," siger han i en skriftlig udtalelse.

Bygger på IMF-rapport

De 20 økonomier fastslår i en pressemeddelelse, at man ønsker at løfte produktionen ved hjælp af reformer. Man erkender samtidig, at pengepolitikken i mange lande skal holdes lempelig og først normaliseres på et senere tidspunkt.

Vækstplanen bygger blandt andet på en rapport forberedt af Den Internationale Valutafond, IMF, til mødet, der estimerer, at strukturreformer vil hæve den globale økonomi med 0,5 pct. årligt de næste fem år.

IMF's prognose for global vækst lyder på 3,75 pct. i år og 4 pct. i 2015.

G20-landene skal nu gå hver til sit og sammensætte separate handlingsplaner for, hvordan man vil opnå målsætningerne.

Planerne skal være klar til G20-topmødet, der afholdes til november i Brisbane.

Ude af politikernes hænder

Australiens skatteminister, Joe Hockey, sagde ved afslutningen weekendes møde, at den klare målsætning er et tegn på et fornyet, stærkt samarbejde blandt økonomierne.

"For første gang sætter vi tal på, hvad vi ønsker at opnå," siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er dog ikke alle finansministrene, som tør garantere, at målene opfyldes.

"Hvilken vækst, der kan opnås, afhænger af nogle meget komplicerede processer. Resultatet af disse processer kan ikke garanteres af politikere," siger den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble.

Læs også