Udbytter på 1.000 mia. dollar i 2013

For første gang nogensinde udgør verdens samlede udbyttebetaling fra 2013 over 1.000 mia. dollar eller mere præcist 1.030 mia. dollar.

Den bedrende verdensøkonomi er skyld i de mange udbyttebetalinger til aktionærer verden over.  Foto: Colourbox

Det viser en analyse foretaget af Henderson Global Investors, skriver Financial Times.

Udbetalingen repræsenterer en stigning fra 2009 på 40 pct., hvor der blev udbetalt udbytter på 717 mia. dollar. De store udbetalinger peger i retning af en finansiel sektor, der er ved at komme sig efter kreditkrisen, og fra teknologisektoren, hvor virksomheder som Apple har reageret på et stigende pres fra investorerne om at åbne op for sine fyldte bankbøger.

Den samlede udbyttebetaling i Europa eksklusive Storbritannien faldt til 20 pct. i 2013 fra et fald på 30 pct. i 2009, mens bidraget fra emerging markets sidste år udgjorde mere end det dobbelt i samme periode. Det var især drevet af store udbyttebetalinger fra selskaber såsom China Mobile og China Construction Bank Corporation, der tilsammen betalte 10,4 mia. dollar sidste år og 2,7 mia. dollar i 2009.

Forsyning under pres

De finansielle virksomheder bidrog med 21 pct. af det samlede resultat sidst år og 17 pct. i 2009.

- Vi forventer at udbyttet fra de finansielle koncerner vil vokse yderligere, da banksektoren fortsætter med at komme sig. Vi forventer også vækst i udbytterne fra teknologiaktier, da flere af disse bliver modne og vil komme under tungere pres fra investorerne, sagde leder af afdelingen for global aktieindkomst, Alex Crooke, hos Henderson Global Investors i et interview med Financial Times.

Den branche, som ser ud til at klare sig dårligst, overfor udfordringerne i at fastholde og øge udbyttet fremadrettet er forsyningsvirksomhederne ifølge Alex Crooke. Da mange af dem lider under et regulatorisk pres for at holde priserne nede, hvilket vil vare de næste to til tre år. Dermed mister forsyningsselskaberne nogle af de fordele, som de fik fra lave låneomkostninger, siger Alex Crooke til Financial Times.

BRANCHENYT
Læs også