Grønt afgiftsudspil er en fuser

Lovudspillet er for kringlet og teknisk.

Rasmus Helveg Petersen (R) erkender, at udspillet om en grøn varmeafgift er en fuser. Foto: Mik Eskestad

Regeringens udspil om en grøn varmeafgift er endt som en fuser. Det erkender klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

»Med den udmøntning vi har set af forsyningssikkerhedsafgiften, er jeg helt enig med skatteministeren i, at det er godt, at den ikke bliver til lov,« siger Rasmus Helveg Petersen om sidste års udspil til en grøn varmeafgift.

Dermed følger han i slipstrømmen på skatteminister Morten Østergaard (R), som mandag slog fast, at sidste års udspil har spillet fallit.

Kringlet og teknisk

Årsagen er ifølge klima- og energiministeren, at lovudspillet, som aldrig er nået i Folketingssalen, er for kringlet og teknisk.

»Det er uhåndterbart,« lyder konklusionen fra Rasmus Helveg Petersen, som har arvet problemerne med den grønne varmeafgift fra sin ministerkollega Martin Lidegaard.

Som klima- og energiminister nåede han at kæmpe med den grønne varmeafgift i knap ni måneder, inden han på det nærmeste kastede håndklædet i ringen.

Masser af kritik

Det skete før jul, hvor den daværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF) samtidig slog fast, at man stod overfor en teknisk kompliceret opgave.

Spørger man kritikere, er ordvalget givetvis et andet. I hvert fald har det ikke skortet på kritik af lovudspillet, der bl.a. lægger op til, at danskerne dokumenterer, at halm bruges som strøelse hos heste, og rafter vitterligt også finder brug som et hegn, hvis man skal slippe for at betale varmeafgift af familiens nye raftehegn.

Men med de nye toner fra regeringen hører det angiveligt fortiden til.

10 mia. kr.

Spørgsmålet er alene, hvad der så skal ske.

Her og nu har klima- og energiministeren ikke noget konkret bud på, hvordan man så vil skaffe de godt 10 mia. kr., som det er planen, at den grønne varmeafgift hente hjem til statskassen i perioden 2014-2020.

Men taxameteret tikker?

»Ja, vi skal selvfølgelig have fundet en ordentlig løsning på det her. Det er klart,« siger Rasmus Helveg Petersen.

En del af energiaftalen

Hvad er tidshorisonten på et nyt udspil?

»Det er for tidligt at sige noget om,« siger klima- og energiministeren, som i indeværende år har lagt op til at polstre statskassen med 760 mio. kr. hentet hjem på den grønne varmeafgift.

At både skatte- og energiministeren er på banen i spørgsmålet om en fremtidig grøn varmeafgift, skyldes, at afgiften er en del af energiaftalen fra 2012.

Omvendt er det Skatteministeriet som skal forestå den løbende opkrævning, hvis og såfremt forligspartierne, som tæller hele Folketingets minus Liberal Alliance, kan nå til enighed om en model for den grønne varmeafgift.

BRANCHENYT
Læs også