Kinas udlandsgæld stiger dramatisk

Gælden svarer nu til 9 pct. af landets bruttonationalprodukt.

Kina har ikke kun problemer med luftforurening, men også en stigende udlandsgæld. Foto: AP/ Ng Han Guan

Kinas udlandsgæld stiger dramatisk og med den højeste hastighed siden den asiatiske finanskrise i 1997.

Der har været en ophedet debat i de finansielle kredse i Kina, hvor nogle analytikere peger på, at det er et tegn på landets desperation og derfor advarer mod den potentielle negative indvirkning, det kan have på de globale markeder fremadrettet. Det skriver China Daily.

Efter at have set sine nabolande være ramt af vaklende økonomi, samt valuta- og økonomiske kriser, er Kina sluppet godt fra kriserne de seneste årtier. Landet har oplevet en stor vækst og i stedet lånt fra udlandet.

Gæld på 823 mia. dollars

Nogle analytikere siger ifølge China Daily, at det er et stigende problem, da en rentestigning på dollargælden kan tvinge de kinesiske låntagere i en økonomisk fælde, som kan presse kreditmarkederne til det yderste.

Ifølge Kinas statsforvaltning for udenlands valuta udgjorde den officielle udlandsgæld 823 mia. dollar, svarende til 9 pct. af landets bruttonationalprodukt. Et tal der ventes at stige de kommende år.

- Kinas eksterne låntagning ventes at ekspandere i 2014 og 2015 omend i et langsommere tempo end i 2012 og 2013, siger cheføkonom, Stephen Green hos Standard Chartered Bank i Kina til China Daily.

Selvom den interne gældstagning i de kinesiske banker er ved at ebbe ud, da mange banker ifølge Stephen Green har ramt deres relevante kreditgrænser, så er det stadig muligt for bankerne at sælge aktiverne til andre aktører, hvilket letter væksten i det samlede udlån.

Læs også