Millioner til forebyggelse bliver ikke brugt

19 mio. kr., der kunne være brugt til bedre arbejdsmiljø, står urørte.

Millioner af kroner, som er afsat til at forbedre arbejdsmiljøet i danske virksomheder, bliver ikke brugt, skriver Fagbladet 3F.

Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse havde i 2013 afsat 59 mio. kr. til forebyggelsespakker, der er målrettet brancher, som er truet af nedslidning.

Men en opgørelse, som fonden har lavet til Fagbladet 3F viser, at der kun er brugt 49,1 mio. kr. Og de resterende 10 mio. kr. kan ikke bruges senere.

Ifølge fonden kan penge ikke umiddelbart overføres fra år til år som følge af budgetloven. Eventuelle overskydende midler indgår derfor i fondens opsparing.

"Over målet"

Ifølge Anders Just Pedersen, arbejdsmiljøchef hos DI, er der en god grund til, at millionerne ikke bliver brugt.

- Nogle af pakkerne er skudt langt over målet for, hvad der er muligt. Der er lavet pakker, hvor man skal tage medarbejdere ud af produktionen i to timer om ugen. Selv om der bliver betalt kompensation for løn, kan det ikke lade sig gøre, hvis man vil holde produktionen kørende, siger han.

Det betyder, at 10 mio. som er øremærket slagteri- og metalvirksomheder, stort set ikke er brugt. De to brancher har kun søgt om 1,4 mio. kr.

Skal gøres spieselige

Fonden oplyser i en skriftlig kommentar, at det er virksomhedernes valg, om de søger om en forebyggelsespakke. Fonden er i dialog med repræsentanter for de brancher, hvor efterspørgslen er lav.

Leder af Arbejdsmiljøpolitisk Team i 3F, Palle Larsen, opfordrer til, at pakkerne bliver mere anvendelige for virksomhederne.

- Hvis de ikke appellerer til virksomheder, bliver det ikke til noget. Virksomhederne skal synes, det er interessant, siger han.

BRANCHENYT
Læs også