Flere tænder en håndrullet cubaner

Cubanerne er forhindret i at eksportere til verdens største cigarmarked. Men det holder dem ikke tilbage.

Olivia Terri deltager i konkurrencen om at skabe den længste aske fra en cigar. I netop disse dage, sidst i februar, strømmer cigarentusiaster fra hele verden til Cuba for at deltage i den årlige cigarfestival og besøge tobaksplantager og fabrikker samt for at smage på nye mærker. Foto: Ramon Espinosa/AP

I 2013 steg Cubas cigarsalg i trods forbud på verdens største cigarmarked - USA. Selvom de yndede cubanske cigarer er forbudt at indføre i USA, steg salget i 2013 alligevel med 8 pct. Det var hjulpet godt frem af en stærk efterspørgsel på den caribiske ø og Kina, skriver BBC News.

For året landede det samlede salg på 447 mio. dollar i forhold til 2012 på 416 mio. dollar, skriver det engelske medie, efter resultaterne blev offentliggjort i starten af den årlige cubanske cigar festival, Habano Cigars Festival, holdt i Havana.

Europa er forsat den største aftager af de cubanske cigarer, men en stor efterspørgsel fra Kina og Mellemøsten har hjulpet på salget, mens USA stadig fastholder sin økonomiske embargo mod det kommunistiske Cuba, der har været i kraft i mere end et halvt århundrede.

Ryge og rejse

Cigarfestivalen, Habano Cigars Festival løber af stablen fra den 26. februar til den 2. marts, og i den anledning vil begivenheden særligt hylde to af de mest prestigefyldte Havana cigarmærker, Cohiba og Romeo y Julieta.

Det er ventet, at der kommer deltagere fra flere end 60 forskellige lande, og er man en entusiastisk cigarfan, er der også mulighed for at besøge nogle af de bedste tobak plantager i Vuelta Abajo i provinsen Pinar del Rio, samt de symbolske Havana fabrikker.

De indfødte på øerne i Caribien og Mesoamerika, der går fra det centrale Mexico og gennem Mellemamerika, har røget cigarer siden år 900, hvor de første europæere, der røg cigar, var besætningsmedlemmerne Luis de Torres og Rodrigo de Jeres fra Christopher Columbus ekspedition i 1492.

I det 19. århundrede var cigarrygning almindeligt i Europa og cigarindustrien blomstrede med mange ansatte inden produktionen blev industrialiseret.

De fleste cubanske cigarer bliver i dag stadig ”Hecho a Mano” (håndlavede, red.) og gik uundgåeligt over i historien den 7. februar 1963, da den amerikanske præsident, John F. Kennedy, under den kolde krig beordrede en embargo på Cubanske varer, for at ramme Fidel Castros kommunistiske regering på Cuba.

BRANCHENYT
Læs også