Økonomernes suk høres over hele landet

Nye tal for dansk økonomi er et tilbageslag. Økonomerne er skuffede.

Arkivfoto: Jens Dresling

En skuffelse. Skuffende. Stor skuffelse.

En overraskelse.

To skridt frem og et tilbage.

Aldrig godt nyt.

Der ventede flere dårlige nyheder til landets økonomer og resten af befolkningen, da Danmarks Statistik fredag morgen kunne offentliggøre foreløbige tal, der viser, at dansk økonomi skrumpede i fjerde kvartal 2013.

En skuffelse

Helt konkret sluttede nationen med en tilbagegang på 0,5 pct. målt på bruttonationalproduktet (BNP).

"Det må siges at være en skuffelse, vi havde ellers kun forventet en BNP-vækst på 0,1 pct. Det er således også mere end svært, at finde nogen gode nyheder i dagens tal. Det er desværre et ilde varsel om, at opsvinget kan være skudt længere ud i fremtiden," skriver chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer.

Opsvinget langt væk

Meget mere positivt ser man ikke på tingene hos realkreditinstituttet BRFkredit.

"Dagens tal er en skuffelse og vidner om, at opsvinget i dansk økonomi ikke er lige om hjørnet," skriver chefanalytiker Mikkel Høegh i en kommentar.

Den væsentlig årsag til tilbagegangen skal findes i et fald i lagerforøgelserne, ligesom investeringer faldt med 2,4 pct.

Et problem

Med dagens tal ser det ud til, at Danmark ikke længere ligger i førerfeltet i den interne europæiske kamp for højere konjunkturer.

"Dagens tal giver et indtryk af, at Danmark nu er ved at falde ned igennem feltet. Det er et problem, man er nødt til at overveje og dermed bringes der nyt ved til bålet, om der skal lempes på finanspolitikken," skriver Mikkel Høegh.

I Danske Bank minder cheføkonom Steen Bocian om, at det er ekstra bekymrende, at væksten bliver trukket ned af et stort fald i det private forbrug.

"Forbrugsudviklingen var den store skuffelse i 2013. Forbruget var uændret sammenlignet med 2012 til trods for fremgang i realløn og svagt stigende huspriser," skriver Steen Bocian.

Men det skal nok blive bedre

Flere økonomer giver dog udtryk for, at man fortsat forventer, at indeværende år kan blive året, hvor dansk økonomi atter begynder at røre på sig.

"Væksten på vores største eksportmarkeder er tiltaget, samtidig med at der også er grobund for en stigning i privatforbruget.

Dertil kommer, at virksomhederne forventes at øge deres investeringer. Vi skal dog formentlig et godt stykke ind 2014, før vi for alvor vil kunne tale om et bredt funderet selvbærende opsving, der vil sikre et reelt fald i ledigheden og en blivende vending i beskæftigelsen," skriver Tore Stramer.

Begrundet håb

Nogenlunde samme tone kan man spore hos Nordea.

Her peger cheføkonom Helge Pedersen på, at nøgletal indtil videre tyder på, at økonomien er kommet godt fra land i første kvartal, at opsvinget ruller i Tyskland, at vinteren har været mild og at både USA og Storbritannien viser markant fremgang.

"Der er derfor begrundet håb om, at der venter bedre tider for dansk økonomi," skriver Helge Pedersen.

Nordea forventer i år en vækst 1,25-1,5 pct., mens Handelsbanken tilsvarende blot venter en vækst på 0,8 pct.

BRANCHENYT
Læs også