Investor-måben efter bioteksejr

Biotek-optimismen i USA er forsat februar ud, hvor især én biotekaktie i den grad har overrasket markedet og Danske Capital.

Foto: Astrid Dalum

Vil den amerikanske biotek-begejstring fastkile sig, eller kommer den til at aftage de næste måneder? Spørgsmålet lurer under overfladen ved de markante procentstigninger, som børserne i USA har oplevet i 2013 og i begyndelsen af 2014.

I februar har investorerne vist sig at videreføre optimismen set fra de tidligere måneder, og biotek-indekset BTK steg således med 13 pct. fra d. 1. februar til lukketid d. 27. februar.

”Der er en fortsat høj risikovillighed, og der er en stor interesse i tidlige projekter, altså fase 2. Man begynder at prise nogle af de her optioner, hvor man for to år siden negligerede, hvad der lå i pipelinen,” siger Claus Henrik Johansen, Senior Portfolio Manager i Danske Capital.

Februar bød på flere gode nyheder, men specielt en begivenhed har sat præg på måneden. For tre dage siden ville begejstringen hos markederne ingen ende tage, og biotekselskabet InterMunes aktiekurs steg med 163 pct. tirsdag morgen.

Uventede tal

Det skete efter, at firmaet fremlagde data for hovedlægemidlet Pirfenidon. Datasættet viste, at medicinen bremser udviklingen af den dødelige lungesygdom ideopatisk lungefibrose (IPF). IPF er en lidelse, som ikke kan kureres, og som fører til dannelsen af arvæv, der hindrer lungerne i at absorbere ilt.

”Det var ikke ventet, og dataene kom overraskende stærkt ud. Man regner med, at der kan blive indsendt en ansøgning til FDA i løbet af 2014,” siger Claus Henrik Johansen.

Pirfenidon er allerede godkendt i blandt andet EU, Japan og Kina, men de amerikanske sundhedsmyndigheder valgte i 2010 at afvise lægemidlet med henvisning til, at der manglede data, som beviser effekten af Pirfenidon.

”Stigningen kommer primært fra, at man lige pludselig skal indregne, at det kan blive solgt i USA. I USA er det tit sådan, at man kan tage en højere pris,” fortæller Claus Henrik Johansen.

BRANCHENYT
Læs også