DSB-direktør får millioner i bonus

En bonus på 4,5 mio. kr. skal sikre, at DSB-direktør bliver i jobbet.

Jesper Lok, administrerende direktør i DSB, kan se frem til en bonus på 4,5 mio. kr.   Arkivfoto: Lars Krabbe/AP

Du får 4,5 mio. kr. i bonus, hvis du bliver og færdiggør dit arbejde.

Denne ordning har DSB-direktør Jesper Lok fået stillet i udsigt af DSB's bestyrelse. Det skriver Børsen.

De 4,5 mio. kr. svarer til en årsløn for direktøren. Han får bonussen, hvis han bliver i jobbet og kommer i mål med DSB’s spareplan ”Ét Sundt DSB”. Planen skal nedbringe DSB’s omkostninger med 1 mia. kr. inden udgangen af året.

En fastholdelsesbonus

Den ekstra årsløn skal sikre, at DSB beholder sin direktør. Indtil nu har Jesper Lok haft et opsigelsesvarsel på seks måneder. Det bliver nu forlænget til 12 måneder.

"Det her er primært en fastholdelsesbonus. Så er der én restriktion på det – at det økonomiske mål i "Et Sundt DSB" skal være på plads – men det er først og fremmest en fastholdelsesbonus for at sikre et stort incitament til at blive i en vanskelig periode," siger Peter Schütze, der er bestyrelsesformand i DSB.

Han påpeger, at det ikke havde været rettidig omhu fra bestyrelsens side, hvis man ikke havde givet en bonus til Jesper Lok.

Jesper Lok har været administrerende direktør i DSB siden 2012.

Bonus ikke i orden

Det er dog ikke alle, der mener, at bonussen er i orden. Hos Dansk Folkeparti mener man, at "lønningerne er løbet helt af sporet".

"Det er ikke i orden med millionbonusser, bare fordi folk passer deres arbejde. DSB har givet Jesper Lok, som jeg i øvrigt har stor respekt for, en fornuftig løn. Det er trods alt mere end tre gange så meget, som det en statsminister får," siger Kim Christiansen, som er transportordfører for Dansk Folkeparti til Berlingske.

Og Kim Christiansen tilføjer:

"En togfører, der kører togene trygt og godt, får jo ikke en fordobling af sin løn, bare fordi han passer sit arbejde og løser sin opgave."

Heller ikke i fagforbundet Dansk Jernbaneforbund er man positiv over for bonussen. Fagforbundet organiserer størstedelen af DSB’s ansatte.

"Vi mener, at det er en meget besynderlig måde at lave en kontrakt på. Det er jo ikke nok, at DSB kommer økonomisk i mål. Man må også se på produktet. Og vi er meget bekymrede for, om DSB kan opretholde sit nuværende produkt med den store besparelse, man lægger op til," siger forbundsformand Henrik Horup.

BRANCHENYT
Læs også