0

Her er Danmarks ukendte milliardvirksomhed

Et af Danmarks største virksomheder, OW Bunker, er på vej på børsen.

OW Bunkers hovedsæde i Nørresundby. PR-foto: OW Bunker A/S

A.P. Møller-Mærsk, Wrist Group, ISS, Arla Foods, Novo Nordisk og Carlsberg.

Beder man nogen om at finde en fejl mellem ovenstående seks danske selskaber, vil mange nok pege på Wrist Group. Men faktisk er det Arla Foods, der falder ved siden af, fordi mælkegiganten ikke er blandt de fem største virksomheder i Danmark målt på omsætning.

Det er derimod Wrist Group, som med en omsætning på omkring 92 mia. kr. i 2013 kun blev overgået af Mærsk-dynastiet.

Wrist Groups anonyme tilværelse kan dog få en ende, når selskabets stærkeste trækhest, OW Bunker, inden for den nærmeste fremtid står over for en børsnotering i København.

Fakta

Top 10: Danmarks største virksomheder *2012-regnskab:

  1. A.P. Møller-Mærsk (omsætning på 342 mia.)
  2. Wrist Group (84 mia.)
  3. ISS (79 mia.)
  4. Novo Nordisk (78 mia.)
  5. Carlsberg (67 mia.)
  6. Dong Energy (66 mia.)
  7. Arla Foods (63 mia.)
  8. United Shipping & Trading Co. (62 mia.)
  9. Danish Crown (56 mia.)
  10. Dansk Supermarked (54 mia.)

Nøgletal for OW Bunker (2013):

Omsætning: 92 mia. kr.

Resulatat før skat: 450 mio. kr.

Nettoresultat: 340 mio. kr.

Om OW Bunker:

Direktør: Jim Pedersen

Hovedsæde: Nørresundby

Aktiviteter: Fysisk distribution af bunkerolie, salg af skibsproviant, videresalg af bunkerolie og risikovurdering.

30 pct. vækst i 2013

På Nørresundby-siden af Aalborg Havn toner en firkantet bygning med asymetriske vinduespartier frem. Her har OW Bunker hovedsæde, og det er fra den bygning, virksomheden styrer salget af bunkerolie og proviant til skibe i hele verden. I 2013 gjorde bunkerselskabet det så godt, at det oplevede en vækst på mere end 30 pct.

Det var dog på Aalborg-siden, det hele begyndte for mere end 60 år siden, da den dengang 56-årige Ove Wrist fra et lille lokale på havnen leverede et bredt udvalg af proviant til de mange små skibe, der lagde til kajs i fjorden.

Virksomheden udviklede sig stille og stødt, og i 1980 kom OW Bunker til verden som en del af Wrist Group. Indtil 1992 leverede virksomheden udelukkende bunkerolie til skibe i Skandinavien og Nordeuropa, men herefter ekspanderede virksomheden til Singapore, da de internationale kunder blev flere og flere.

Øgede omsætning med 1000 pct.

Ved årtusindskiftet skulle en ny strategi få olien til at glide med helt nye hastigheder. Den fysiske distribution blev suppleret med en satsning på videresalg af skibsbrændstof, og det gav kontant genklang på omsætningen.

I 2002 omsatte OW Bunker for omkring 8 mia. kr. og med årsregnskabet for 2013, kan nordjyderne konkludere, at de på en kort årrække har øget omsætningen med mere end 1000 pct.  i forhold til 2002.

Det betyder, at OW Bunker i dag er et af verdens førende inden for salg af bunkerolie med aktiviteter i 29 lande og med 38 kontorer spredt ud over Europa, Asien, Sydamerika, Nordamerika, Afrika og Australien. Ved udgangen af 2013 havde selskabet 622 ansatte på verdensplan - heriblandt mange ved nogle af de største og vigtigste havne i verden.

På trods af de svimlende omsætningsbeløb, de mange ansatte og den store ekspansion, så fortæller nettoresultatet en mere beskeden historie. For af omsætningen på 92 mia. kr. i 2013, blev kun i omegnen af 340 mio. kr. til overskud.

BRANCHENYT
Læs også