Dansk aktiefest: 228 pct. på 5 år

... og der mere på vej, vurderer aktiechef, der ser bredt funderet optur forude.

De danske aktier har været en langt bedre investering end mange andre i de forgangne fem år. Foto: AP

Uanset hvor man har bevæget sig hen de seneste år har det svært at undgå den økonomiske krise. Private, virksomheder og endda stater har i store dele af verden i en eller anden udstrækning været ramt.

Det gælder dog ikke det danske aktiemarked, der er sejlet i en stor bue udenom den galopperende krise.

I løbet af de seneste fem år er aktierne her i landet steget med imponerende 228 pct., og det er langt bedre end de fleste andre aktiemarkeder. Det svarer til mere end en tredobling af kursværdien.

Rekordjagten fortsætter

Men det stopper næppe her, mener man i Sydbank, der står bag en ny analyse.

Ja, balancerne ser gode ude, og de største selskaber er i kanonform. Men det er ikke en nyhed, og en betydelig del af fremgangen ligger allerede indregnet i aktiekursen.

Per Hansen, økonom, Nordnet

"Danske aktier er i særklasse og rekordjagten ser ud til at fortsætte resten af 2014. De store danske virksomheder er ved at være toptrimmede," skriver aktieanalysechef Bjørn Schwarz.

Han mener, at de danske aktier har potentiale til at stige yderligere 10 pct. i den resterende del af året. Det svarer nogenlunde til den stigning, som man har set i eliteindekset C20Cap i årets første måneder.

Står til at høste frugter

Sydbank mener, at der er tre forhold, der taler for yderligere fremgang.

Dels har man med stor effektivitet været i stand til at effektivere på omkostningssiden, og det kan være til at sikre, at lønsomheden forbliver intakt, når den økonomisk vækst som ventet tager til i år og fremover.

Mindre gæld

Samtidig har mange virksomheder formået at nedbringe gælden samtidig med, at man har sikret sig historisk billig finansiering som en konsekvens af de lave renteniveauer.

"Lønsomheden har nået nye rekorder i mange defensive virksomheder, og vi forventer, at flere cykliske virksomheder vil kunne melde om bedre lønsomhed i løbet af 2014. Mange cykliske virksomheder står stadig til at høste frugterne af de seneste års gennemførte effektiviseringer og tilpasninger," skriver Bjørn Schwarz.

Han forventer, at særligt cykliske virksomheder, der bevæger sig med konjunkturerne, vil bære markederne frem i de kommende måneder og år. Det samme gælder flere små og mellemstore virksomheder, og i det hele taget er det forventningen, at opturen vil være mere bredt funderet.

I overkanten

Helt så optimistisk er man ikke i investeringsbanken Nordnet.

"Jeg tror, at en stigning på 10 pct. er i overkanten," vurderer økonom Per Hansen, der fortsætter:

"Ja, balancerne ser gode ude, og de største selskaber er i kanonform. Men det er ikke en nyhed, og en betydelig del af fremgangen ligger allerede indregnet i aktiekursen," mener han.

Uro og deflationsfrygt

Og selvom selskaberne er i topform er det ikke givet, at aktierne som en konsekvens vil stige.

Særligt uroen i Ukraine er en trussel mod udviklingen på aktiemarkederne. Men også udviklingen inflationen, der aktuelt er på et ekstremt lavt niveau i både Danmark og det øvrige Europa, kan blive et problem - særligt hvis deflationsfrygten får yderligere næring.

"Der skal ikke så meget til at få investorerne til at ryste på hånden," siger Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også