Nyt solcelleprojekt kan sprænge støtteordning

Et projekt på 475 solcelleanlæg står til at indkassere 1,2 mia. kr. i støtte.

Arkivfoto: JP

Sidste sommers sag om en løbsk solcellelovgivning fortsætter, efter at et nyt andelsejet projekt - Danske Solhaver - vil opstille 475 solcelleanlæg på i alt 190 MW over hele landet, skriver Berlingske.

Projektet er nemlig så stort, at det står til at modtage ikke mindre end 1,2 mia. kr. i statsstøtte, hvorved der kommer til at mangle finansiering til den politiske aftale på området. Partierne på Christiansborg har således afsat finansiering til 800 MW-solceller i 2020, men med det nye projekt vil grænsen blive overskredet  og ramme omkring 910 MW.

"Vi mener, at Danske Solhaver rummer meget af det, man gerne vil med den grønne omstilling i Danmark. Det er placeret over hele landet, ejerskabet er decentralt, og på den måde sendes statsstøtten tilbage til forbrugerne af strømmen. Samtidig er solcellerne et godt supplement til de store mængder vindenergi i det danske energisystem," siger Mikkel Palsby, der er bestyrelsesformand i Danske Solhaver, til Berlingske.

Salget af de første andele begynder torsdag, men projektet er på grund af sidste års solcellesag omgivet politisk usikkerhed, eftersom det er uvist, hvorvidt projektet kvalificerer sig den overgangsordning, der blev indført sidste år, efter regeringens hasteindgreb på området i marts.

Energistyrelsen har foreløbig afvist at vurdere, hvorvidt solcelleprojekter er omfattet af overgangsordningen, da man afventer en godkendelse af statsstøtte til solceller i EU.

Energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen, der overtog posten fra Martin Lidegaard, der fik en næse af Folketinget for solcellesagen, udtaler om projektet:

"Ud fra det materiale, jeg har set, er det vanskeligt at forholde sig til projektet. Jeg vil blot stilfærdigt minde om, at reglerne for støtte til solceller endnu ikke er trådt i kraft, og at vi fortsat afventer indholdet af EUs afgørelse om statsstøttespørgsmålet," lyder det fra ham til Berlingske.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også