Aftale om bankunion er på plads

Sidste brik er faldet på plads i maratonforhandlinger om afvikling af vaklende banker i Europa.

Efter et 16 timers langt møde mellem EU-Parlamentet og EU's medlemsstater er parterne nu blevet enige om en aftale om bankunionen.  Foto: Cedric Joubert/AP

Bruxelles

EU er efter lange, pinefulde forhandlinger nået frem til en aftale, som lægger den sidste brik for en europæisk bankunion.

Gennembruddet kom tidligt i morges efter et møde på 16 timer mellem repræsentanter fra EU-Parlamentet og EU’s medlemsstater, skriver flere nyhedsbureauer.

Hvis aftalen, som ventet, godkendes i EU-Parlamentet i næste måned, er vejen banet for en fælles rednings- og afviklingsmekanisme for vaklende banker og en fælles bankbetalt fond på 55 mia. euro (ca. 410 mia. kr.) til at finansiere det.

Skal Danmark være med

Danmark har endnu ikke besluttet, om det vil være med, men med et forlig på bordet, kan regeringen nu begynde at afklare fordele og ulemper. Og om Danmark afgiver suverænitet ved at gå med.

Detaljerne i aftalen er endnu ikke kommet ud, men man ændrer ikke afgørende ved den aftale, som stats- og regeringschefer bakkede op om i november, forlyder det.

I stedet for at bygge den fælles bankfond op over en 10-årig periode, skal det nu ske over otte år.

Hurtigere sammensmeltning

Samtidig vil hastigheden, hvormed nationale indbetalinger smeltes sammen i den fælles fond blive øget, hvilket Tyskland ellers har været modstander af.

Ifølge Financial Times er beslutningsproceduren også blevet justeret en smule for at reducere EU-ministres indflydelse, hvilket bl.a. indebærer, at der skal mere til, før alle medlemsstater skal involveres i en beslutning om at afvikle eller redde en bank.

Bankunionen vil bestå af en fælles afviklingsmekanisme og et fælles tilsyn under Den Europæiske Centalbank, som allerede er ved at blive etableret.

Læs også
Top job