Nye boligkøbere søger tryghed

Der er kommet flere førstegangskøbere kommet på banen, men de er kræsne.

Førstegangskøbere er for alvor ved at komme ind på boligmarkedet igen. Foto: Thomas Borberg

Boligen er ikke et spekulationsobjekt for de mange førstegangskøbere, der er ved at sætte deres tydelige præg på boligmarkedet.

"Boligkøberens første bolig skal være til at komme i nærheden af rent økonomisk, da enhver tanke på spekulation udelades. Man køber for at bo og ikke for at tjene penge, og der skal være en vis sikkerhed for, at der ikke opstår uventede omkostninger derefter," siger relationschef i ejendomsmæglerkæden, Home, Mads Ellegaard, til epn.dk.

Vigtige for markedet

Førstegangskøberne er vigtige for boligmarkedet. De kan nemlig rykke med det samme, når de finder drømmeboligen og skal ikke som alle andre vente med at købe, til de har solgt den gamle bolig.

Flere førstegangskøbere

Ejendomsmæglerkæden Home har spurgt sine mæglere, om der er kommet flere førstegangskøbere. Der er primært tale om mæglere, der sælger parcel- eller rækkehuse.

  • 31 pct. svarer, at de i årets første 2 måneder har set flere 1. gangskøbere end sidste år.
  • 62 pct. siger, det er uændret.

Alle er blevet bedt om at svare på, hvor stor en andel af handlerne 1. gangskøberne tegner sig for i årets første to måneder.

  • 23 pct. siger op til 10 pct.
  • 31 pct. siger mellem 10-20 pct.
  • 23 pct. siger 20-30 pct..
  • 8 pct. svarer at de udgør 30-40 pct.
  • 12 pct. svarer 40-50 pct.
  • 4 pct. svarer over halvdelen.

Home har for epn.dk foretaget en rundspørge blandt sine mæglere og spurgt, hvor meget førstegangskøberne fylder på markedet. Og de fylder mere og mere. 3 ejendomsmæglere ud af 10 har oplevet flere førstegangskøbere i årets to første måneder end sidste år.

Og førstegangskøberne tegner sig for en stor andel af handlerne. Hos hver fjerde Home-mægler er over 30 pct. af salgene til førstegangskøbere.

De nye på markedet er meget bevidste om, hvad de vil have, og hvad de ikke vil have. For husene gælder, at de typisk kigger i den billige ende af prisskalaen, oplyser Mads Ellegaard.

Skal være i orden

"De vil bl.a. gerne have gode, gedigne huse fra 1960-1970’erne, som er byggeteknisk i orden. Nybyggede rækkehuse og klyngehuse er ifølge nogle af mæglerne også populære. Ofte er der mange andre børnefamilier i de kvarterer, der vælges."

Hvis de nye boligkøbere skal have et hus, der ikke er i god stand, er der heller ingen mellemvej. Så vil de have et regulært håndværkertilbud.

Hvis ikke de kan få sådan et, er eneste alternativ en rigtig velholdt eller indflytningsklar bolig.

"Ofte har førstegangskøbere ikke mod på store renoveringer, men vil gerne sætte deres eget præg. De er relativt mere utrygge ved potentielle vedligeholdelsesudgifter, og derfor tillægges tilstandsrapporten stor betydning," siger Mads Ellegaard.

Mere forsigtige

Generelt er de nye på markedet langt mere forsigtige end tidligere. Og hvis de investerer i forbedringer, er de meget opmærksomme på at få noget for pengene og om muligt tjene dem hjem igen.

For ejendomsmæglerne er førstegangskøberne vigtige.

"Det, at de nu kommer tilbage til markedet er også et tegn på, at boligmarkedet er stabiliseret og har en svag pil opad. Det giver den øgede tryghed omkring købet, som førstegangskøberne har efterlyst tidligere," mener Mads Ellegaard.

Læs også
Top job