Det er sværere at presse boligprisen ned

Prisnedslaget på boliger til salg var i første kvartal det laveste siden 2007.

Prisnedslagene på boliger i 1. kvartal er de laveste siden 2007. Foto: Kim Nielsen/ Polfoto

I marts sænkede de danske boligejere udbudsprisen på deres boliger med i alt 646 mio. kr. Det er mere end i både januar og februar, viser nye tal fra Boligas løbende prisovervågning af boligmarkedet

De større prisnedslag bør dog ikke ryste boligejerne.

"Umiddelbart kunne det tyde på, at boligsælgerne er blevet mere møre overfor købernes krav om lave priser, og at det er dårligt nyt for boligmarkedet. Sådan skal tallene dog ikke fortolkes. I stedet er der tale om et forholdsvis moderat afslag, når man tager i betragtning, at marts normalt er forårets helt store afslagsmåned," siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker hos Nordea.

Prisnedslag

1. kvartal 2014:

Januar: 515 mio. kr.

Februar: 481 mio. kr.

Marts: 646 mio. kr.

Prisnedslag i marts:

Parcel-/rækkehuse: 10,9 pct.

Ejerlejligheder: 6,2 pct.

Fritidshuse: 15,4 pct.

Bedste kvartal siden 2007

Tallene viser, at der har været et fald i prisnedslagene på 11,3 mio. kr. i forhold til marts sidste år.

Dog har justeringerne af udbudspriserne i 2014 generelt været lave. I 1. kvartal blev udbudspriserne sænket med i alt 1,67 mia. kr., hvilket er det laveste prisnedslag siden 2007. I 1. kvartal 2009 lød nedslaget på 4,4 mia. kroner.

"Dagens tal fortæller en historie om, at det er blevet mere rolige tider på boligmarkedet, og boligsælgerne har derfor ikke i samme omfang som tidligere behov for løbende at justere deres udbudspriser for at indhente det faktiske prisniveau på boligmarkedet," siger Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

Udviklingen er fortsat skrøbelig

Ifølge Nordea er de gradvise lavere afslag et udtryk for, at købere og sælgere er ved at nærme sig hinanden. Alligevel er det for tidligt at smide bekymringerne over bord.

"Udviklingen er fortsat skrøbelig, og der skal derfor ikke meget ny dårligdom til, før de nuværende positive skridt hurtigt kan komme på retræte," siger Lise Nytoft Bergmann.

Samtidig er det stadigvæk Region Hovedstaden, der agerer muldyr og trækker udbudspriserne op.

"Det øvrige land hænger lidt i knæhaserne og opererer på et svært marked," siger Lise Nytoft Bergmann.

Parcelhuse falder med 10,9 pct.

I marts slog parcelhusejerne 10,9 pct. af prisen. For et typisk parcelhus på 140 kvadratmeter svarer det til, at sælgeren måtte sænke prisen med 186.000 kr. Da nedslagene var på det højeste niveau i 2009, endte salgsprisen på 17,5 pct. under den første udbudspris.

Nemmere er det at holde prisen på ejerlejligheder, der i gennemsnit blev solgt for 6,2 pct. under udbudsprisen i marts.

Værst så det ud på markedet for fritidshuse, hvor nedslaget lød på mere end 15 pct.

"Det kan ikke undre med tanke på, at sommerhusmarkedet stadig halser lidt efter boligmarkedet generelt. Der er et stort udbud af sommerhuse til salg og markant længere udbudstider end på resten af boligmarkedet," siger Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også