Jyder holder fast i urealistiske boligpriser

Boligpriserne i Jylland er for urealistiske, mener EDC.

Det er svært at låne penge til huse på landet, og det kan ses på statistikken. Foto: Gregers Tycho

De jyske boligejere er svære at få ned i pris.

Det er ifølge EDC en af forklaringerne på, at boligsalget i Jylland ikke kan følge med den markante stigning på landsplan.

”Jyderne har været meget lang tid om at tilpasse priserne,” siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC, til epn.dk.

Boligsalg

Udvikling i salget 1. kvartal 2014:

  • Hovedstaden: +30 pct.
  • Sjælland: +34 pct.
  • Fyn: +34 pct.
  • Sydjylland: +3 pct.
  • Vestjylland: +15 pct.
  • Østjylland: +1 pct.
  • Nordjylland: -3 pct.
  • Hele Landet: +16 pct.
Kilde: EDC

En fejl at holde fast i prisen

EDC’s nye tal for 1. kvartal viser, at Hovedstadsområdet, Sjælland og Fyn alle oplevede fremgang i boligsalget på 30 pct. eller mere i forhold til samme periode sidste år.

Imens roder regionerne i Jylland rundt med vækstrater, der alle ligger under landsgennemsnittet.

Noget tyder på, at jyderne er for stædige, når de har deres boliger til salg.

”Hvis man gerne vil have solgt, er det en fejl at holde fast i prisen. Der er kun en rigtig pris, og det er den, der kommer en køber til. Har man haft det til salg i 400 dage og ikke justeret prisen, så er der jo kun en vej, og det er at få kigget på den pris. Jyderne har en tendens til at holde fast i priser, som ikke er realistiske længere,” siger Jan Nordmann.

Svært at låne penge

Men det er ikke kun boligsælgernes standhaftighed, der får statistikkerne til at hænge Jylland ud. Det bliver ikke nemmere af, at det er svært at låne penge i de områder, hvor jyderne har deres boliger til salg.

”Det er sværere at få lån til huse ude på landet, og dem er der nu engang flere af i Jylland,” siger Jan Nordmann.

Men hvad skal man gøre, når man har sit hus til salg, og køberne bliver væk? Holde fast i prisen og håbe på bedre tider - eller sænke prisen og tage tabet?

Det er en balancegang, men som boligmarkedet ser ud nu, kan det ifølge EDC være en god idé at gå på kompromis med prisen.

”I et marked, hvor der stort set ingenting sker, kan man lige så godt tage tabet, for det koster også penge at have det til salg. Udover penge er der menneskelige omkostninger, og man skal rydde op og forberede sig på, at der kommer nogen og ser på boligen,” siger Jan Nordmann.

Vest er bedst i Jylland

Mens Nordjylland solgte færre boliger i 1. kvartal 2014 i forhold til samme periode sidste år, kan Vestjylland glæde sig over en fremgang på 15 pct. – den største fremgang i Jylland.

De tal er dog i lige så høj grad et udtryk for, at Vestjylland i 2013 havde et rigtig dårligt 1. kvartal, mens Nordjylland havde et ganske positivt et af slagsene.

BRANCHENYT
Læs også