Lavtlønnede bør vælge overset pension

Ny pensionsform er overset, men den er oplagt for mange danskere.

Der er lang vej til, at kapitalpensionens afløser, den såkaldte aldersopsparing, for alvor får et gennembrud i Danmark.

I 2013 blev der kun indbetalt ca. 2 mia. kr. til den nye pensionsform, og det er under 2 pct. af den samlede pensionsindbetaling. Det er langt mindre end de 17 mia. kr., som blev indbetalt til kapitalpension året forinden.

Det er en skam, for aldersopsparingen er oplagt ikke mindst for danskere med lav løn, fastslår forbrugerøkonom i Sydbank, Camilla Skovsbo Erichsen.

Under topskattegrænsen

"Som udgangspunkt anbefaler vi aldersopsparing til alle, der har en indkomst, som ligger under topskattegrænsen," siger Camilla Skovsbo Erichsen til epn.dk.

Topskattegrænsen er i 2014 488.152 kr. før arbejdsmarkedsbidrag. Tjener man derover, får man mest ud af at indbetale på en ratepension eller en livrente. Forklaringen er, at indbetalingerne til de to pensionsformer kan fratrækkes i topskatten. Skatten betaler altså ca. halvdelen af indbetalingerne.

Men for folk med en lavere løn er der flere gode grunde til at vælge aldersopsparingen. I år kan der indbetales 28.100 kr. på den. Indbetalingerne kan ikke trækkes fra. Til gengæld skal man ikke betale skat af udbetalingerne. Afkastet af pensionen beskattes lempeligere med den såkaldte PAL-skat, der er på 15,3 pct.

Tjener man mindre end topskattegrænsen er der ikke længere nogen skattemæssig fordel i at vælge ratepension eller livrente frem for aldersopsparing, understreger Camilla Skovsbo Erichsen.

Vigtig grænse

Hvis man tjener under 326.800 kr., der er det beløb, som giver det maksimale beskæftigelsesfradrag, er det en skattefordel i at vælge aldersopsparingen. Indbetaling til en ratepension- eller en livrente vil nemlig reducere beskæftigelsesfradraget. Det gør indbetaling til aldersopsparing ikke.

Hvis man tjener mere end de 326.800 kr. og mindre end topskattegrænsen, er der skattemæssigt ikke den store forskel på at vælge den ene opsparingsform frem for den anden. Men også her slår aldersopsparingen andre pensioner, fordi den ikke giver modregning i folkepensionens pensionstillæg. Det gør ratepension og livrente.

Slut med kapitalpension
  • Det er slut med at indbetale på kapitalpensioner. Frem til udgangen af 2014 kan alle med en kapitalpension udskifte den til en aldersopsparing med skatterabat på 2,7 pct.
  • Hvis man hæver den i utide, skal man betale en afgift på 52 pct. i 2014. Normalt koster det 60 pct. i afgift at hæve i utide.

"Det er en af årsagerne til, at vi som udgangspunkt anbefaler aldersopsparing til kunder, som har en indkomst, der ligger under topskattegrænsen. I 2014 er indbetalingsgrænsen til aldersopsparing 28.100 kr. Hvis man gerne vil indbetale mere end det beløb, anbefaler vi umiddelbart, at man gør det via en ratepension," siger Camilla Skovsbo Erichsen.

I forbindelse med, at kapitalpensionen blev afskaffet, blev det muligt at omlægge sin kapitalpension til en aldersopsparing. Lokkemidlet er en skatterabat på 2,7 pct. En kapitalpension beskattes med 40 pct. Omlægger man den, skal man kun betale 37,3 pct. Til gengæld skal skatten betales her og nu.

Ifølge Skatteministeriet valgte omkring 965.000 personer at omlægge deres kapitalpensioner til aldersopsparinger i 2013. Hvis man ikke allerede har omlagt sin kapitalpension til en aldersopsparing, har man stadig mulighed for at gøre det med rabatten i 2014.

Trods rabatten er det dog ikke altid en fordel at omlægge kapitalpensionen. Det kommer blandt andet an på, hvor stor en opsparing der er tale om, understreger Camilla Skovsbo Erichsen.

BRANCHENYT
Læs også