Mestre opgiver fremtidens elitehåndværkere

Regeringen har store forventninger til den nye eux-uddannelse, der kombinerer teknisk skole og alment gymnasium.

Eux-elever skal gå mere i skole end andre håndværkselever og det gør dem til en dyrere forretning for landets håndværksmestre.   Foto: Stine Bidstrup

Det skriver metroxpress.

Men for at eux-eleverne kan få både svendebrev og studenterhue, skal de gå mere i skole end eleverne på en traditionel erhvervsuddannelse - den såkaldte eud - og dermed er eux'erne en dårligere forretning for håndværksfirmaerne end eud-eleverne. Derfor kan eux-eleverne få svært ved at finde en læreplads.

»En almindelig lærling er udgiftsneutral eller en overskudsforretning, mens en eux-lærling er en omkostning i omegnen af 100.000 kroner på grund af de lange skoleophold,« vurderer virksomhedskonsulent Ole Wilhelm Nielsen fra Københavns Tekniske Skole, der har regnet på sagen.

Han understreger over for metroxpress, at beløbet kan variere.

Forsvinder midt i det hele

Tømrermester Erik Toppenberg er en af dem, der afholder sig fra at hyre eux-lærlinge.

»De er dyrere, og de har et helt års skoleophold midt i læretiden, hvor de kommer ud af firmaets rytme,« forklarer han.

På Christiansborg kender Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund, godt til problemet, og hun foreslår derfor et særligt tilskud til firmaer, der hyrer en eux-lærling.

Det forslag bliver lunkent modtaget af både fagforbundet LO og arbejdsgiverne i DI.

LO-sekretær Ejner Holst opfordrer virksomhederne til at ?løfte deres del af ansvaret og ansatte nogle eux-lærlinge? samt erhvervsskolerne til at oplyse virksomhederne om fordelene:

»De får altså et ungt menneske med en masse drive, som kan blive en knaldhamrende dygtig håndværker, og som oven i købet også har chancen for senere at blive en dygtig ingeniør, eksempelvis,« siger han.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har ikke ønsket at kommentere denne artikel.

BRANCHENYT
Læs også