Lån ekstra million til nyt hus

Vil du holde gråspurvene varme eller sidde i et spritnyt hus? Af og til er prisen den samme.

Flere husbyggere i hovedstadsområdet køber håndværkertilbud for at rive husene ned og bygge nye energivenlige boliger med en indretning, der er skræddersyet til familien med eksempelvis mine og dine børn. Det oplever bl.a. entreprenørvirksomheden HHM A/S i Hillerød, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- 80 procent af alle de enfamilieshuse, vi bygger i dag, de bliver bygget på grunde, hvor vi starter med at rive det eksisterende hus ned. Det er en spændende udvikling, som vi ikke så for få år siden, siger administrerende direktør i HHM A/S, Svend Pedersen i forbindelse med virksomhedens årsregnskab.

Det store regnestykke

Få ledige byggegrunde især i Storkøbenhavn er en del af baggrunden for udviklingen, men lige så medvirkende er de vedvarende lave renter og stigende energiafgifter, forklarer boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

- Det bliver stadig mere attraktivt at rive ned og bygge nyt, for boligøkonomi handler ikke kun om prisen på et hus, men også om prisen på at bo i huset, og både forbrugsudgifter og udgifter til vedligehold vil typisk være en del højere i ældre huse end i et helt nyt hus, siger Lise Nytoft Bergmann.

Glade gråspurve eller et nyt hus?

En boligejer kan således hurtigt spare 25.000 kroner eller mere om året på lavere faste udgifter til bl.a. el og varme og ingen reparationer på sit hus. 25.000 kroner giver - alt efter finansieringsformen - cirka en million kroner mere at købe et splinternyt hus for.

- Det er en overvejelse værd at lave regnestykket, især i de dyrere boligområder og hvis det er et ældre hus, siger Lise Nytoft Bergmann.

Dertil kommer det plus, at et nybygget hus fra 2014 også har en højere værdi, når den engang skal sælges end et hus fra de store årgange i 1950'erne og 1960'erne.

BRANCHENYT
Læs også