Private tjente 158 mio. kr. om dagen

2013 var et gyldent år for de private investorer. Skal stikkene tages hjem nu?

Der er fuld fart på de private investorer i Danmark. I marts blev der købt og solgt aktier 154.000 gange, og første kvartal var det travleste nogensinde, viser nye tal fra VP Securities.

Ifølge forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen er der en hovedforklaring på den voldsomme handel, og den kan godt bekymre.

Kan løbe løbsk

"Vi ser det stort set altid, når aktiemarkedet er steget i en længere periode. Så kommer de private investorer for alvor. Man kan godt være bekymret for, at det løber løbsk," siger Johan Juul-Jensen til epn.dk.

På kun et år er de private investorers beholdninger af aktier steget fra 208,8 mia. til 266,6 mia. kr. Investorernes andel af aktier er dermed steget fra 33 til 39 pct. Det vil sige, at aktierne fylder langt mere i porteføljerne end tidligere.

"Dermed har de private investorer fået en højere risiko. Spørgsmålet er blot, om det er et bevidst valg, eller om markedsudviklingen har besluttet det for dem," siger Johan Juul-Jensen.

Det er vigtigt at være tro mod sin strategi, understreger forbrugerøkonomen.

Fast strategi

"Man bør låse sig fast på, hvilken balance man vil have mellem aktier og obligationer. Hvis balancen skal være 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer, skal man med jævne mellemrum - f.eks. en gang om året - justere balancen, så forholdet ikke udvikler sig tilfældigt," siger Johan Juul-Jensen.

Risikoen for, at private investorer lader sig rive med af følelser og handler flittigere end nødvendigt, er bestemt til stede.

"Det ender ofte med gråd eller brændte fingre," konstaterer han.

Men det er ikke helt enkelt at reducere sin risiko. Ét er at sælge aktier, noget andet er, hvad skal man købe? Obligationskurserne er nemlig så højt oppe, at man risikerer store kursfald, når renten stiger igen.

Flere muligheder

"Man skal nok se bredere på obligationsinvesteringer end blot statspapirer. Der er mange muligheder. En mulighed kan også være at bruge en investeringsforening. Det koster penge, men gør man det, har man andre til at holde øje med markedet og købe og sælge på de rigtige tidspunkter. Og hvis man bruger en investeringsforening, holder man i hvert fald følelserne helt ude af investeringen," lyder det fra Johan Juul-Jensen.

BRANCHENYT
Læs også