Anbefaler Danske Bank Danske Bank?

Det giver store udfordringer for bankernes analyseafdelinger, når de analyserer deres egen arbejdsplads.

En bank af Danske Banks størrelse kommer ikke udenom at skulle forholde sig til sin egen aktie. Men der kommer ingen anbefalinger om køb eller salg fra banken selv. Foto: Jens Dresling.

Hvordan analyserer man aktien i den virksomhed, man selv er ansat i?

Det gør man helst ikke, men i Danske Banks analyseafdeling føler man sig nødsaget til at forholde sig til bankens egen aktie.

For med ca. en tredjedel af markedet i Danmark er banken ikke til at komme udenom, mener chef for aktieanalysen i Danske Bank, Thomas Steen Rosenberg Hansen.

"Vi har, så længe jeg har været ansat her, haft en regel om, at vi ikke må komme med anbefalinger om vores egen aktie. Og når vi omtaler den, overlader vi det udelukkende til kunderne at vurdere, om de vil købe, sælge eller beholde," siger Thomas Steen Rosenberg Hansen til epn.dk.

Ingen anbefaling

Danske Banks analyseafdeling udsender dagligt "Dagens aktiekommentar." Den kan kunderne abonnere på, og det gør mange. Kommentaren indeholder en kort tekst om udvalgte selskaber afsluttende med en købs- hold- eller salgsanbefaling.

Fredag var det så Danske Banks tur, men i modsætning til ved andre selskaber stod der ved kommentaren: "Not rated." Der er altså ingen konkret anbefaling af aktien.

"Som analytikere vil vi selvfølgelig gerne have en holdning til alt, men lige præcis vores egen aktie har vi ingen holdning til. Der har været alt for mange uheldige eksempler på, at banker har anbefalet deres egne aktier. Det gør vi ikke her," lyder det.

Når Danske Bank beskæftiger sig med sin egen aktie, er der derfor tale om, at man opridser nogle kendsgerninger typisk i forbindelse med et regnskab.

Fokus på omkostninger

"Det, mener vi, er relevant for vores kunder. Men hvad de vil bruge informationerne til, er op til dem selv," fastslår Thomas Steen Rosenberg Hansen.

Her er de kendsgerninger, Danske Banks analyseafdeling fortæller om sig selv:

  • Hovedfokus bliver nu omkostninger og nyt om omkostningsprogrammet.
  • Eftersom der er behersket vækst i forretningsomfanget, vil det være udviklingen i afskrivninger på lån, der kan sikre aktien en upside.
  • Efter at aktien er steget 23 pct. i år, handles den nu med en rabat på kun 3 pct. i forhold til det øvrige nordiske bankmarked.
BRANCHENYT
Læs også