Morgan Stanley: Dansk boligmarked det mindst overvurderede i Norden

Den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley vurderer, at norske ejerboliger er overvurderet med op til 40 pct., mens danske boligpriser er mindre end 10 pct. højere end de burde være.

Thomas Borberg

I en ny analyse vurderer økonomer og bankanalytikere fra Morgan Stanley, at boligmarkederne i Sverige og Norge er kommet op i et farligt niveau. Morgan Stanley lægger sig tæt op af den internationale valutafond, IMF, der mener at boligerne i Norge er overvurderet med mellem 30 og 40 pct., mens det svenske boligmarked er overvurderet med ca. 20 pct.

De finske ejerboliger er omkring 10 pct. for dyre, mens boligmarkedet i Danmark, på grund af de senere års fald, nu er mindre end 10 pct. højere end de burde være.

Det betyder dog ikke, at Danmark er uden for farezonen. De danske boligejere er nemlig klart de mest forgældede i Norden, og derfor vil et fald i boligpriserne på 10 pct. gøre langt mere ondt i Danmark end i de andre nordiske ladde.

Ifølge Morgan Stanley vil et fald i boligpriserne med ti pct. betyde at bruttonationalproduktet falder med 2,5 pct., forbruget vil falde 3,5 pct. og ejendomsinvesteringerne med 10,8 pct.

Til sammenligning vil det finske bruttonationalprodukt falde med 1,9 pct., og det svenske med 1,2 pct. ved prisfald på boliger på 10 pct. Omvendt vil Norge, på grund af sine store olie- og gasindtægter, overhovedet ikke se fald i bruttonationalproduktet, mens forbruget blot vil falde med 0,9 pct. hvis ejendomspriserne bliver rundbarberet med en tiendedel.

Morgan Stanley advarer i øvrigt om, at hurtige og kraftige fald i boligpriserne langt fra er et teoretisk fænomen. I Hollland gennemførte man i 2011 lovændringer der betød, at skattefradraget på afdragsfrie lån blev fjernet, og hævede kravet til andelen af lån, der skulle betales afdrag på. Det medførte på blot to år et fald i boligpriserne på 21 pct.

BRANCHENYT
Læs også