"Flash Boys" får Wall Street til at vakle

Investorer kan ikke stole på aktiepriser, afslører ny bog.

"Flash Boys" har lagt en nervøs stemning over Wall Street. Foto: AP/Mark Lennihan

”The Flash Boys” er titlen på Michael Lewis’ nye bog. Bogen udkom i USA i sidste uge og har allerede skabt stor debat om aktiemarkedet på Wall Street.

Men hvad handler bogen egentlig om? Få et kort indblik her.

En canadier i New York

I bogen møder vi Brad Katsuyama, som arbejder for den canadiske bank Royal Bank of Canada. Han bliver sendt til New York for at være med til at introducere banken på Wall Street.

Brad Katsuyama arbejder som aktiehandler. Langsomt begynder han at undre sig. Prisen på aktierne, han vil købe, ændrer sig, når handlen gennemføres.  Brad Katsuyama kan ikke stole på aktiepriserne på computerskærmene. Priserne stiger på under et sekund.

Brad Katsuyama får at vide, at priserne ændrer sig, fordi forbindelsen til børsen er langsom.

Men den forklaring tror Brad Katsuyama ikke på. For hvis han ikke igangsætter handlen, ændrer prisen sig ikke. Det er først, når han har trykket på ”køb”-knappen, at prisen ændrer sig.

Andre aktiehandlere på Wall Street oplever det samme som Brad Katsuyama. Han beslutter sig derfor for at finde ud af, hvordan problemet opstår.

Hurtigere end et øjes blink

En gruppe hos Royal Bank of Canada begynder at teste forskellige teorier. Gruppen får lov til at tabe op til 10.000 dollars om dagen for at nå til bunds i problemet.

En aktiehandel tager mellem to og fire millisekunder at gennemføre. Til sammenligning tager det 100 millisekunder at blinke hurtigt med øjet. Brad Katsuyama og resten af gruppen har svært ved at forstå, hvordan markedet kan nå at ændre sig på så kort tid.

Brad Katsuyama tænker, at der er andre, som kender og forstår problemet, og de må tjene penge på det.

Den tanke har Brad Katsuyama ret i.

Højfrekvenshandel

Aktiehandlen foregår ikke på en lige linje fra banken til børsen. Når informationen om handlen bliver sendt, sker det gennem en lang række netværk.

Her sidder selskaber, hvis computere opdager handlen og automatisk køber aktierne og sælger dem videre til en højere pris. Derfor når aktieprisen at ændre sig, fra Brad Katsuyama trykker på ”køb”-knappen, og til købet er gennemført.

Processen kaldes højfrekvenshandel.

Læs et uddrag af ”The Flash Boys” hos The New York Times.

BRANCHENYT
Læs også