Tidens skandaler tegner broget billede af hjemlige finansmarkeder

Skandaler om systematisk manipulation af værdipapirkurser ude og hjemme har blotlagt finansmarkedernes store problemer

Arkivfoto: Lærke Posselt/Polfoto

Bølgen af internationale finansskandaler trækker i disse dage tråde helt ind i hjertet af den danske bankverden. Eksperter frygter, at vi kun har set toppen af isbjerget.

En af sagerne omfatter fire erfarne obligationshandlere og deres chefer i Danske Bank og Realkredit Danmark som i februar blev sigtet for at have manipuleret med kurserne på realkreditobligationer.

Man fandt frem til en serie underlige handler i starten af 2009 i forbindelse med en undersøgelse af obligationsmarkedet søsat af Finanstilsynet.

Undersøgelsen er blot den danske version af lignende afdækninger af systematisk manipulation med de internationale obligations-, valuta- og råvaremarkeder og som indtil videre har kastet i dusinvis af fyringer og milliardbøder af sig i nogle af verdens største banker.

Finanstilsynets undersøgelse rammer gaden til sommer, men allerede nu spår eksperter, som Jesper Lund, lektor i finansiering på Copenhagen Business School, at man ikke nemt kan komme snyd til livs.

Det vil nemlig kræve at man bl.a. flytter meget af handlen med obligationer og valuta væk fra bankernes dealere og over på elektroniske børser.

Men for at det sker, skal politikerne nok vride armen rundt på de store banker, som i dag tjener stort på at sidde på markedet, mener Jesper Lund.

’’Hvis de havde interessen, kunne de bare selv gjort det for længst. Der skal nok tvang på fra politikernes side,’’ siger Jesper Lund.

Læs hele artiklen om finansskandalerne i Premium. Klik på artiklen og meld dig til Premium, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis, og der er ingen binding.
BRANCHENYT
Læs også