Medie: Vestas i spil til kæmpe mølleprojekt

Vestas og Samsung kæmper om kæmpeordre til tre britiske havvindmølleparker.

Foto: JP

Der kan være godt nyt på vej til hovedkvarteret på Hedeagervej i Aarhus, hvor vindmølleproducenten Vestas holder til.

Selskabets nye dansk-japanske offshore joint venture, MHI Vestas Offshore Wind, er ifølge det anerkendte branchemedie Recharge i spil til tre skotske havvindmøllerparker på samlet 1,1 gigawatt (GW). Projekterne skal opføres i den såkaldte Moray Firth-zone i Skotland, men Vestas er ikke den eneste producent, der stadig er i spil.

Også koreanske Samsung Heavy Industries, der har en prototype af sin 7 MW-mølle til at snurre i skotske Methil i øjeblikket, krydser fingre for ordren.

Det er udviklingsselskabet Moray Offshore Renewables Limited, der efter at have evalueret forskellige tilbud har besluttet, at feltet af mulige leverandører er skåret ned til kun to. Bag udviklingsselskabet står Vestas-storkunden EDPR, der ejer størstedelen af projekterne, mens spanske Repsol ejer 33 pct.

Intet er sikkert

Ifølge Recharge er ingen af selskaberne endnu blevet lovet noget, ligesom projektejerne ikke har truffet en endelig investeringsbeslutning,men en eventuel ordre vil naturligt nok være en stor fjer - og en værdifuld en af slagsen - for begge selskaber. Med sine 1,1 GW er Moray Firth-zonen i Skotland det næststørste britiske havvindmølleprojekt, der har fået grønt lys af myndighederne.

MHI Vestas Wind Power har kun fået én ordre endnu, af danske Dong Energy til udvidelsen af havmølleparken Burbo Bank på 258 megawatt (WM).

Samsung, der har planer om at opføre en fabrik i Skotland, har indtil videre kun et projekt i Korea i underkanten af 100 MW på tegnebrættet, men modsat Vestas har det koreanske selskab offentliggjort sine planer om at bygge møller i Skotland. MHI Vestas Wind Power har endnu ikke fortalt, hvor selskabets mølle skal bygges. Begge selskaber fik prototyper af deres henholdsvis 7 og 8 MW-møller til at snurre på testpladser i Danmark og Skotland i første kvartal 2014.

Hverken Vestas eller Samsung har kommenteret.

BRANCHENYT
Læs også