Direktørerne vælter frem i Danmark

Antallet af etablerede selskaber steg markant i 1. kvartal.

Den nye selskabslov har fået flere til at binde direktørslipset. Foto: Colourbox

Årets første kvartal bød på 6.468 etablerede selskaber. Det er en stigning på mere end 40 pct. i forhold til samme periode i fjor, viser en ny analyse fra Experian.

Ved årets begyndelse blev det muligt at etablere et iværksætterselskab (IVS) for kun 1. kr. Den nye selskabsform skulle være med til at skubbe flere personer ud i iværksætteri, og med de nye tal lader det til, at missionen lykkedes.

Fakta

Om nyetableringer i første kvartal 2008-2014

  • 1. kvartal 2014: 6.468
  • 1. kvartal 2013: 4.395
  • 1. kvartal 2012: 4.170
  • 1. kvartal 2011: 5.204
  • 1. kvartal 2010: 4.516
  • 1. kvartal 2009: 4.963
  • 1. kvartal 2008: 7.236

Kilde: Experian

”Der er især to faktorer kan have bidraget til den pæne vækst i antallet af nye selskaber. Den første er, at folk i et presset arbejdsmarked må tænke alternativt. Den anden er selvsagt den nye iværksætterlov,” siger Frank Papsø, der er Nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian.

Spirende tegn på optimisme

Ikke alle mener, at stigningen i antallet af etablerede selskaber skyldes, at folk er pressede på arbejdsmarkedet. Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, tillader sig at finde den positive monokel frem.

"Det kan godt være, at nogle starter, fordi de tænker, at de må gøre noget. Men det er typisk folk, der vil have behov for finansiel fødselshjælp, og bankerne er meget påpasselige. Jeg tror, tallene er et vidnesbyrd om, at vi langsomt, men sikkert, lægger krisen bag os. Folk har mod på at starte, og vi ser nogle spirrende tegn på, at tingene går i den rigtige retning," siger Per Hansen til epn.dk

Ikke kun IVS

Og det er da heller ikke kun de nye iværksætterselskaber, der står i flor.

Trækker man den nye selskabsform fra i statistikken, ser man stadig en stigning på næsten 1.000 selskaber i forhold til første kvartal i 2013.

Det er det højeste antal for et første kvartal siden 2008.

Jævn fordeling

Københavns Kommune står bag flest nyetablerede selskaber, hvis man holder det op imod antallet af eksisterende selskaber. Mere end 30 nye selskaber kom til verden pr. 1.000 allerede eksisterende selskaber.

Til gengæld snupper Gentofte Kommune førstepladsen, når det kommer til flest etablerede selskaber pr. indbygger. Kommunen mønstrede 3,5 selskaber pr. 1.000 indbyggere over 18 år.

Der er dog ikke tale om en centralisering af selskaberne, da det overordnet billede viser, at selskaberne ligger jævnt fordelt ud over det danske landskab.

Læs også