Boligfesten er tilbage i København

Store stigninger i boligpriserne i hovedstaden fører ikke til en boligboble, mener EDC.

Priserne på lejligheder i København er ifølge Homes prisstatistik steget med 17,4 pct. det seneste år.  Arkivfoto: Søren Schnoor

Priserne stiger, og festen er tilbage på boligmarkedet.

Sådan er situationen i hvert fald, hvis man retter blikket mod markedet med ejerlejligheder i København. Her er priserne ifølge Homes prisstatistik steget med 17,4 pct. det seneste år.  

Men de stigende priser fører næppe til en landsdækkende boligboble, lyder det hos EDC.

”Jeg nærer ikke den store bekymring for en ny boble. Det er kun på det snævre marked for ejerlejligheder i København, at de stigende priser gælder,” siger Jan Nordmann, som er kommunikationschef hos ejendomsmæglerkæden EDC til epn.dk.

Ingen boble på villamarkedet

Ifølge Jan Nordmann fylder ejerlejlighedsmarkedet i København cirka 10-12 pct. af det samlede boligmarked i Danmark, mens markedet for huse i hele landet fylder 70 pct.

”Og på villamarkedet ser vi ingen bobletendens. I bedste fald ser vi en lille stigning på linje med de øvrige prisstigninger i samfundet, og mange steder i landet ser vi ingen stigninger og endda også et fald i priserne,” siger han.

Den vurdering er man enig i hos Realkreditrådet.

Ikke en generel tendens

”Der er stadig rigtig, rigtig mange steder, hvor huspriserne falder. Så der er ikke en boligboble generelt i landet. Når vi ser på det københavnske ejerlejlighedsmarked, så har der været nogle meget store stigninger. Men det er svært at sige, om det er holdbart eller ej, så det er for tidligt at konkludere noget,” siger Peter Jayaswal, som er underdirekør i Realkreditrådet.

Hos Home er svaret også klart, når spørgsmålet lyder, om Danmark har en boligboble i øjeblikket.

"Nej, markedet er ikke ramt af en boble. I øjeblikket er prisstigningerne lokaliseret i København og på ejerlejligheder. Da vi havde den sidste boble, var boligmarkedet ramt af en generel prisstigning i hele landet og på alle boligtyper, men sådan er situationen langt fra i dag," siger Mads Ellegaard, som er relationschef i Home.

Ikke et sundt marked

Hvis prisudviklingen fortsætter, vil boligpriserne i København om seks måneder nå prisniveauet fra før finanskrisen. Det viser en beregning fra Danske Bank for Børsen.

Den udvikling kunne tyde på, at en ny boligboble banker på.

"Markedet i København skal man helt sikkert holde øje med. Jeg håber, at de stigninger, vi har set, er en enlig svale. For det er ikke sundt for et marked - hverken for køber eller sælger - når priserne stiger så voldsomt. Det bedste marked har stabile priser, som peger en lille smule opad," siger Mads Ellegaard.

Slut med spekulation

Ifølge Jan Nordmann fra EDC er der i dag ikke de samme forudsætninger for en prisboble på boligmarkedet, som vi så før finanskrisen.

For det første påpeger han, at mulighederne for at låne penge til fast ejendom i dag er helt anderledes end før krisen.

”Det, der blandt andet skal til for at få en rigtig boble, er, at folk begynder at købe boliger i spekulations øjemed. Men i dag kan man ikke bare låne løs til fast ejendom, og jeg tror, at det lægger en dæmper på en rigtig boble,” siger han.

Det er Mads Ellegaard enig i.

"Tidligere så vi, at folk spekulerede i at købe boliger for at få score en hurtig gevinst. I dag køber folk, fordi de har et reelt behov, og det er en vigtig pointe," siger han.

Et hak i tuden

Jan Nordmann peger også på, at psykologien blandt køberne på markedet er anderledes i dag.

”Dengang hamstrede man nærmest fast ejendom, fordi priserne steg og steg. Der er rigtig mange, som har fået et hak i tuden i forbindelse med finanskrisen og er blevet nødt til at sælge med tab, og det sætter spor hos køberne,” siger han.

Derudover ligger antallet af solgte boliger stadig under normalen. Hos EDC vurderer man ud fra et gennemsnit over de sidste 10 år, at der normalt bliver solgt omkring 70.000 boliger om året. I øjeblikket ligger det niveau ifølge Jan Nordmann på godt 55.000 boliger årligt.

"Når man tager temperatuen på boligmarkedet, er det for lidt kun at kigge på priserne. Man er nødt til også at kigge på salget, og det ligger i øjeblikket under normalen," siger han.

BRANCHENYT
Læs også