Experian: Ny selskabslov fostrer svindlere

Én person oprettede i første kvartal 88 selskaber til 1 kr. stykket.

Russer står bag 88 selskaber i Danmark, som han bruger til at hvidvaske penge. Foto: Territorium

”Jeg giver ikke 1 kr. for det nye iværksætterselskab,” siger den nordiske direktør for analysevirksomheden Experian, Frank Papsø, til epn.dk.

1 kr. er ellers lige nøjagtig, hvad det koster at oprette et selskab efter den nye lov, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Men i stedet for at bidrage til vækst og innovation, bidrager den til svindel og usikkerhed, mener direktøren.

I første kvartal blev 1.117 iværksætterselskaber stiftet. Men dykker man ned i tallene, vil man opdage, at 273 af dem er holdingselskaber. Altså selskaber, hvis primære formål er at eje aktier eller anparter i andre selskaber.

"Det var nok ikke hensigten," siger Frank Papsø.

499 af de personer, der oprettede et iværksætterselskab, havde desuden to eller flere virksomheder i forvejen. Formålet med den nye selskabsform var ellers at få flere nystartede til at kaste sig ud i livet som selvstændig.

"Most wanted" hos Interpol

Et er, at loven tilsyneladende ikke virker efter hensigten. Noget andet er, at den nye selskabsform gør det nemmere at svindle.

”Det værste eksempel, vi fandt, var en person, der ejede 88 iværksætterselskaber i Danmark. Det samme gjorde han i Norge. Det hele endte i Schweiz, og det så fint ud på overfladen. Så tjekkede vi virksomheden i Schweiz, og ejeren var en russer, der er ”most wanted” hos Interpol. Han er stadig i fuld gang i Danmark,” siger Frank Papsø.

Russeren bruger iværksætterselskaberne til at hvidvaske penge. Han får andre til at oprette selskaberne, og så snart det begynder at brænde på, lukker han dem ned.

Personerne, der ønsker at svindle, opretter et selskab til 1 kr. og vælger revision fra. Man skal så forestille sig en forgrening med fem grene. For enden af de grene sidder fem grene mere, og for enden af dem sidder nogle virksomheder, som er næsten umulige at spore sig frem til.

Virksomhed i dit navn

De nye iværksætterselskaber er så lette og hurtige at oprette, at svindlen ifølge Experian kan komme til at gå ud over almindelige borgere.

”Når jeg har navnet på dig, skal det ikke tage mig mere end et par timer at oprette en virksomhed i dit navn, uden du ved det. Vi skal lige have lidt papirer frem og tilbage, men det kan vi sagtens ordne. Jeg kan finde ud af, hvor du bor og samle det op i din postkasse eller lave en postboks. Når man tænker på, hvor let det er, vil mængden af svindel vokse voldsomt,” siger Frank Papsø.

De iværksætterselskaber, der bliver oprettet med lovlige formål for øje, får heller ikke mange roser med på vejen. Fordi ejeren hverken hæfter personligt eller har pligt til at offentliggøre regnskaber, skaber det et usikkert grundlag for långivere og investorer. 

”Det betyder, at vi i Danmark overvejende får etableret mindre og omsætningsintensive virksomheder med lav overskudsgrad. Den slags virksomheder bliver sjældent særlig store, og mange lukker igen på grund af manglende vækst,” siger Frank Papsø.

Det er ikke muligt at få en kommentar fra Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen før efter påske.

BRANCHENYT
Læs også