Spar 320.000 kr. på dit nye sommerhus

Pris- og rentefald gør det attraktivt at købe sommerhus i øjeblikket.

Siden 2007 er priserne på sommerhuse faldet med 25 pct.

I dag koster et sommerhus på 70 kvadratmeter 320.000 kr. mindre end i 2007.

Priserne på sommerhuse er dykket med hele 25 pct. i perioden, og i dag ligger den gennemsnitlige pris på et 70 kvadratmeter stort sommerhus på 980.000 kr.

Ifølge cheføkonom fra Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, er prisfaldet en konsekvens af, at hele boligmarkedet faldt sammen i 2007.

”Markedet for sommerhuse faldt så sandelig også sammen. Sommerhuse er jo noget af det, som folk hurtigt holder op med at købe, når krisen kradser. Det er ikke noget, som vi absolut behøver at have, så derfor har sommerhusmarkedet været rigtig hårdt ramt,” siger hun.

Få ekstra kvadratmeter

Samtidig med at sommerhuspriserne er faldet markant, er renten på de realkredit- og banklån, som finansierer sommerhuset, også faldet.

”Renten på et 30-årigt fastforrentet boliglån var i 2007 i gennemsnit 5,7 pct., hvor den i dag er under 3,5 pct. Dertil kommer, at renten på banklån også er faldet. Og bankrenten betyder en del for sommerhuse, fordi man kun kan betale 60 pct. af værdien af et sommerhus med et realkreditlån, hvor det er 80 pct. for almindelige ejerboliger,” forklarer Lone Kjærgaard.

Rentefaldet betyder, at udgifterne til at finansiere et sommerhus på 102 kvadratmeter i dag er de samme, som de var for et sommerhus på 70 kvadratmeter i 2007, når man ser på de gennemsnitlige priser.

Rundt regnet kan altså man købe 40 pct. mere sommerhus i dag end i 2007 og have de samme finansieringsomkostninger, viser nye beregninger fra Boligsiden.dk og Arbejdernes Landsbank.

Et godt tidspunkt at købe

Det er umuligt at spå om fremtiden, men Lone Kjærgaard forventer, at priserne på sommerhuse vil begynde at stige.

”Det er min forventning, at den bedring vi ser på boligmarkedet, vil begynde at smitte af på sommerhusmarkedet. Jeg tror ikke nødvendigvis, at bunden er ramt alle steder, for der er stadig mange steder i landet, hvor der er rigtig meget til salg,” siger hun.

Hvis man overvejer at købe et sommerhus, kan man roligt bevæge sig ud på markedet, lyder det.

”Priserne er kommet rigtig langt ned, så man køber i hvert fald ikke på et dårligt tidspunkt,” siger Lone Kjærgaard.

BRANCHENYT
Læs også