Anklager lukker kursfusksag

Nederlag bliver ikke anket, men konsekvenserne skiller vandene.

Det opsigtsvækkende nederlag, som bagmandspolitiet for små to uger siden led i landsretten i sagen om krakkede EBH Banks påståede manipulation med Sparekassen Himmerland-aktier, bliver ikke anket.

Men man kan ikke drage konsekvenser af beslutningen for den anden lille håndfuld af sager om kursmanipulation, der også er i gang, mener man i bagmandspolitiet.

Her ser man på ingen måde sagen som principiel.

»Det er en bevisvurdering, der har ført til frifindelsen. Derfor giver det ingen mening at forsøge at få sagen videre til Højesteret, da der intet principielt er i den. Set fra vores side er det den dårlige nyhed – den gode er så, at hvis vi har, så får dommen heller ingen betydning for de andre sager, vi har kørende om samme emne,« siger vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen.

Landsrettens beslutning om ikke at overveje en del af de beviser, der blev set på i byretten, er nemlig afgørende for sagen, lyder det fra Henrik Helmer Steen.

»Det begynder at gå galt for os på det tidspunkt, hvor landsretten siger, at man ikke skal vurdere handelsmønstrene fra den udvidede aftale om at handle aktier for i alt 10 mio. kr., men kun for de første 7 mio. kr. Det får den betydning, at gerningsperioden bliver væsentlig kortere i landsretten end i byretten, og det betyder, at de handler, som er mest opsigtsvækkende, og som klarest viser, at der kunne være tale om kursmanipulation, ikke bliver overvejet i landsretten.«

Den tolkning giver advokat Arvid Andersen, der er forsvarer for EBH-direktør Finn Strier Poulsen, ikke meget for.

»Det gør ikke en forskel for mig. Udlægningen af det forhold som afgørende må stå for bagmandspolitiets egen regning,« lyder det fra forsvarsadvokaten.

Forsvarsadvokaten mener i modsætning til anklageren, at man må forvente, at der i fremtidige sager bliver skelet til afgørelsen i EBH-sagen.

Afsmittende virkning

»Sagen kan få en betydning i forhold til, hvordan man vurderer et handelsmønster. Landsretten kigger direkte på, om handelsmønstrene påvirker kursen. Samtidig kigger man også på, om der er egen vinding for aktørerne og ikke bare på det motiv, som anklagemyndigheden taler om spiller en rolle. Så jeg tror, at der kan være en afsmittende virkning på andre sager,« siger Arvid Andersen.

Begge de tidligere adm. direktører fra EBH og Himmerland er involveret i andre sager eller efterforskninger af kursmanipulation.

Den største af sagerne, hvor deltagerne ud over EBH-direktøren inkluderer topfolk fra hedengange Morsø Sparekasse og fra Spar Kronjylland, ventes for retten i 2015. Men allerede kort efter påske ventes der dom i en anden sag.

BRANCHENYT
Læs også