Kontanthjælpsmodtagere tjener 2.425 kroner på at tage job i Netto

Enlige uden børn kan se frem til den største gevinst ved at tage arbejde i stedet for kontanthjælp.

Man burde mindst få en gevinst på 3.000 kr. ved at tage et lavtlønsjob fremfor kontanthjælps, lyder det fra Cepos. Arkivfoto: Gregers Overvad

Enlige forsørgere med to børn vil hive mere end 2.425 kroner efter skat ekstra ind på kontoen hver måned ved at få job som kassedame, hvis de er på kontanthjælp.

Mens enlige uden børn har en gevinst på 3.541 kroner om måneden, hvis de sætter sig i kassen i Netto.

Det viser nye beregninger, som Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd har foretaget for Søndagsavisen på baggrund af startlønnen for en butiksansat med en HK-overenskomst.

Her er blandt andet indregnet boligstøtte, friplads i daginstitution, børnebidrag og andre overførsler med for både dem i beskæftigelse og dem på kontanthjælp.

Få foden indenfor

Men der er mange flere grunde til at tage et job end blot det disponible beløb på kontoen hver måned, understreger professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen.

"Det er svært at sige, om 2.000 kroner er meget eller lidt for en kontanthjælpsmodtager. Men hvis man har fået foden inden for på arbejdsmarkedet som den berømte kassedame, kan der være mulighed for, at man senere kan få andre job, som det er svært at få, når man kommer ind fra gaden. Og så stiger man jo også i løn," siger han.

Gevinsten bliver spist

Derimod mener cheføkonom i den liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen, at gevinsten er for lille, for den kan ende med at blive ædt op af andre udgifter, som er forbundet med at tage et job.

"Transportudgifter og A-kasse vil spise en stor del af gevinsten op for den beskæftigede. Der bør være mindst 3.000 tilovers i disponibel indkomst ved at tage et lavtlønsjob," siger han.

BRANCHENYT
Læs også