Lotteri udnyttes til at afsløre skattesvindlere

Slovakiet lokker borgere med biler og pengebeløb mod at afsløre skattesnydere.

Vær med til at afsløre skattesvindlere og vind en ny bil eller tusindvis af euro i lotteriet.

Nogenlunde sådan kan et tilbud fra skattemyndighederne i Slovakiet til landets borgere oversættes.

Som modsvar på en gabende tom skattekiste har Slovakiet nemlig taget en noget alternativ metode i brug for at indkræve manglende skat fra virksomheder og forretninger.

I et storstilet tv-lotteri kan slovakiske borgere vinde flotte præmier, hvis blot de indsender kvitteringer fra deres indkøb. Kvitteringerne lander hos skattemyndighederne, der på den måde kan tjekke, om virksomhederne udstyrer bonerne med falske identifikationsnumre.

Det skriver New York Times.

Store kæder afsløret

Indsatsen mod skattesvindel i Slovakiet kommer oven på den økonomiske krise, som har gjort det mere end besværligt for myndighederne at få virksomheder til at betale retmæssig skat.

Problemet er blevet så omfattende, at landet er havnet i Europas økonomiske bundfelt sammen med Grækenland, når det gælder skatteindkrævning.

Indførelsen af skattelotteriet har dog haft en mærkbar effekt på skatteindtægterne, og efter flere års nedgang fik Slovakiets myndigheder i 2013 indkrævet 2,7 mia. kr. mere i skat end året forinden.

Ifølge New York Times skyldes det blandt andet, at flere store virksomhedskæder gennem lotteriet blev afsløret i at indgive falske skatte-identifikationsnumre på deres kvitteringer.

60 mio. kvitteringer

Ser man på antallet af slovakker, der deltager i det opsigtsvækkende lotteri, er det da heller ikke så underligt, at svindelsager dukker frem.

I 2013 sendte 450.000 slovakker omkring 60 mio. kvitteringer ind til tv-lotteriet i håbet om at vinde de mange præmier, som sættes på højkant hver søndag.

Den store deltagelse skyldes ikke mindst, at det kun kræver en kvittering med køb for minimum 1 euro at deltage. Jo flere kvitteringer, man sender ind, jo større er vinderchancerne.

Portugal følger trop

Antallet af officielle anklager om skattesnyd steg da også eksplosivt, efter at showet blev indført. I en seksmåneders periode op til lanceringen blev der indgivet 300 anklager, mens tallet lød på 7.000 et par måneder efter første program.

"Det har været en kæmpe succes indtil videre," siger Peter Kazimir, Slovakiets finansminister, til New York Times.

Den amerikanske avis skriver, at Portugal netop har fulgt trop med et lignende lotteri, der blev skudt i gang i torsdags. Flere andre kriseramte lande overvejer også den alternative metode.

Debat

Hvad tænker du om tiltaget mod skattesnydere i Slovakiet?

Er det okay at lokke borgere med præmier mod at indsende kvitteringer til skattemyndighederne?

Deltag i debatten nedenfor.

BRANCHENYT
Læs også