Erhvervslivet vil udskifte kronen med euro

Det er på tide at skrotte kronen og få mere euroindflydelse, siger fire hovedaktører i dansk erhvervsliv.

Stod det til fire hovedaktører i erhvervslivet, skulle vi ikke længere betale med kroner og øre i Danmark. Ärikivfoto: John Kristensen

Det er en klar ulempe for det danske erhvervsliv, at Danmark har sit euroforbehold og fortsat betaler med kroner og øre.

Sådan lyder meldingen fra fire af landets største erhvervsorganisationer, som lægger pres på en indtrædelse i kredsen af eurolande. Det skriver Berlingske.

De fire kritikere af den danske krone er Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer samt Dansk Byggeri.

Høste samme fordele

De fire aktører siger samstemmigt, at efter flere års økonomisk krise er tiden nu moden til en valutaudskiftning.

Erhvervslivet ser både økonomiske og politiske gevinster ved et hop til euroen. Det vil samtidig skabe en større prisgennemsigtighed og være med til at trække internationale virksomheder og investeringer til Danmark, lyder nogle af hovedargumenterne.

"Vi vil gerne have euro og ser euroen som det indre markeds valuta. Når der skal skabes et velfungerende indre marked og fri bevægelighed på kryds og tværs af grænserne, er euroen et bærende element. Vi er tilhængere af, at Danmark er fuldt integreret i det indre marked og kan høste samme fordele som eurolandene," siger Thomas Bustrup, direktør i Dansk Industri, til Berlingske.

Bankerne er afventende

Et andet argument for euroen er ifølge erhvervsorganisationerne sikkerheden i, at man undgår valutaudsving. Og så vil Danmark også være med ved bordet, når der eksempelvis om kriseløsninger, lyder de positive argumenter.

Hos bankernes interesseorganisation, Finansrådet, har man dog flere forbehold mod en valutasubstitut, idet den økonomiske gevinst er uvis, og et skifte til euroen vil betyde, at Danmark automatisk deltager i bankunionen.

"Vi afventer blandt andet Den Europæiske Centralbanks grundige gennemgang af de enkelte landes banksektorer for at sikre, at det kun er sunde banker, der får lov at deltage," siger Jørgen A. Horwitz, direktør i Finansrådet, til Berlingske.

Hvad mener du?

Hvilke fordele og ulemper ser du ved at droppe forbeholdet og gå med i euroen?

Læs også