Mobilgiganter enige om dræberknap til smartphones

Verdens største mobilskabere går sammen med USA's store teleselskaber i kampen mod mobiltyverier.

I USA ventes det, at alle smartphones fra sommeren 2015 vil være udstyret med en såkaldt "kill switch". Arkivfoto

Allerede næste år kan en dræberknap være en standardfunktion til alle smartphones i USA.

Dræberknappen - eller "kill switch", som den kaldes på engelsk - skal gøre det muligt for ejeren af en telefon at slette al data og gøre mobilen ubrugelig, hvis den skulle falde i de forkerte hænder.

Bag aftalen om en fælles løsning mod mobiltyverier står USA's mest magtfulde erhvervsorganisation inden for telefoni og kommunikation, som har fået blandt andre mobilskabere som Apple, Google, Samsung og Microsoft samt de fem største teleselskaber i USA til at underskrive en aftale, skriver CNN.

Forpligter sig til aftale

Også Motorola, Nokia, HTC og Huawei har skrevet sig op til den frivillige aftale, som forpligter selskaberne til at udstyre alle smartphones produceret efter juli 2015 med en "kill switch".

KILL SWITCH

Disse teknologiselskaber har skrevet under på CTIA - The Wireless Associations aftale om en fælles plan for indførelsen af en dræberknap til smartphones.

 • Apple
 • Samsung
 • Google
 • Microsoft
 • HTC
 • Motorola
 • Nokia
 • Huawei

Disse teleselskaber er også med i aftalen:

 • AT&T
 • Verizon
 • T-Mobile
 • Sprint
 • U.S. Cellular

Aftalen kommer, efter at antallet af stjålne smartphones er steget år for år og nu har nået et omfang, der kræver markant handling.

Med muligheden for at gøre mobiltelefonerne ubrugelige håber man nu på en afskrækkende effekt på tyvene og en opgradering af forbrugernes datasikkerhed.

"Denne fleksibilitet giver forbrugerne adgang til de bedste funktioner og applikationer, som dækker deres unikke behov, mens det også beskytter deres smartphones og den værdifulde information, de indeholder," siger Steve Largent, direktør i erhvervsorganisationen CTIA - The Wireless Association.

Findes på iPhones

Ifølge CNN vil dræberfunktionen gøre det muligt for ejeren at slette kontakter, billeder, e-mails og andre informationer samt låse for telefonen, så den kun kan bruges med et kodeord.

Den vil samtidig gøre det umuligt at genaktivere telefonen uden godkendelse fra den retmæssige ejer.

Dataene vil dog blive lagret sikkert, så de kan findes frem, hvis telefonen findes igen.

Apple har allerede med den nyeste softwareopdatering, iOS 7, tilføjet en funktion til at udslette indholdet på iPhones. Funktionen "Activation Lock" gør det endda muligt at blokere for en genaktivering af telefonen, selv hvis den nulstilles.

Anklages for modvilje

Den nye kurs blandt selskaberne kommer, efter at man i industrien længe har luftet bekymring for bivirkninger ved en "kill switch".

Blandt andet frygter man, at funktionen vil kunne udnyttes af hackere.

Omvendt mener kritikere, at industrien har været modvillig, fordi den ikke ønsker at tabe den store omsætning, der tikker ind, når forbrugerne må erstatte deres stjålne smartphone med en ny.

Pres fra myndighederne

Problemet med mobiltyverier fik allerede sidste sommer de amerikanske myndigheder til via en særlig koalition at sende en klar advarsel til producenterne med et krav om en bedre tyverisikring og en teknologi, der kan gøre stjålne telefoner ubrugelige og dermed eliminere det voksende sorte marked.

Koalitionen, der kalder sig "Secure Our Smartphones Initiative", inkluderer flere statsadvokater, politimyndigheder, embedsmænd og forbrugergrupper fra adskillige amerikanske stater.

I flere stater er man da også på vej med nye lovgivninger, som skal gøre det obligatorisk med en funktion, som totalt lukker ned for stjålne telefoner.

Staten Minnesota kan være på vej med en lovunderskrift i den kommende uge, skriver CNN.

Ikke på vej i Danmark

Herhjemme tyder det ikke på, at lignende foranstaltninger er på vej i telebranchen.

Jakob Willer, direktør for brancheforeningen Teleindustrien, oplyser, at han ikke kender til sådanne overvejelser.

"Det er ikke noget, vi var drøftet i brancheregi. Muligvis har selskaberne selv gjort sig overvejelser om det," siger han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Læs også
Top job