Det hele bliver bedre om et år...

Danskernes syn på den økonomiske situation har ikke ændret sig meget det seneste år.

Forbrugertilliden har været positiv i snart et år. Men det smitter ikke af på forbruget. Arkiv: Valdemar Jørgensen/Polfoto

For elvte måned i træk er danskernes syn på forbrugertilliden positiv.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertillidsindikatoren, der siger noget om danskernes syn på den aktuelle og fremtidige økonomiske situation, var 5,5 i april.

Konflikt spiller ind

Det er en mindre stigning fra 5,0 i marts, og det svarer nogenlunde til det niveau, som indikatoren har holdt sig på det seneste år. Ser man alene på det seneste halve år, har indekset i snit ligget på 4,7.

Forbrugertilliden steg kraftigt for knap et år siden og har været temmelig høj lige siden. Men man skal have luppen frem for at se nogen fremgang i forbruget i samme periode.

Las Olsen, privatøkonom, Danske Bank

"Dermed synes danskerne fortsat upåvirket af blandt andet den geopolitiske usikkerhed i forbindelse med Ukraine-Rusland-konflikten, mens den stadig mere positive udvikling på arbejdsmarkedet og de ekstremt lave renter trækker i positiv retning for forbrugertilliden," lyder det i en kommentar fra Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Bedre om et år

Forbrugerne forventer fortsat, at både familiens og Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Ligeledes er det forbrugernes forventning, at arbejdsløsheden vil være faldet om et år sammenlignet med i dag.

Tallene sender et ganske tydeligt signal om en pæn vækst i det private forbrug, men paradoksalt nok udvikler forbruget sig fortsat kun ganske lidt.

"Dermed har forbrugertilliden ikke rigtig formået at afspejle den faktiske og noget mere afdæmpede forbrugslyst i husholdningerne," mener Christian Hilligsøe Heinig.

Ingen forbrugsfest på vej

Og der er ikke udsigt til, at den positive forbrugertillid vil udmønte sig i en større stigning i det private forbrug. Det vil ellers kunne sætte gang i et større opsving i dansk økonomi, men danskerne vil formentlig fortsat have fokus på opsparing og gældsnedbringelse.

"Detskyldes primært, at danskernes samlede gæld fortsat befinder sig på et højtniveau. Dertil kommer, at fremgangen på boligmarkedet kun er forbeholdt destore byer – særligt hovedstaden," mener chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer.

Finansinstitutionen forventer således blot en forbrugsvækst på beskedne 0,7 pct. i 2014, mens Sydbanks økonomer spår en fremgang i samme på 1 pct.

Boligprisfald skræmmer

Hos Danske Bank mener privatøkonom Las Olsen, at det ikke er usædvanligt, at der ikke er nogen sammenhæng mellem forbrugertilliden og det faktiske forbrug.

"Denne gang har forbrugernetydeligvis registreret, at økonomien har fået det lidt bedre og at udsigterneer blevet lidt lysere. Men samtidig er de givetvis tynget af, hvad der alleredeer sket, nemlig det store fald i huspriserne siden 2007. Det er formentligforklaringen på, at forbrugerne ikke har lyst til at låne penge til ekstraforbrug, trods den højere tillid," forklarer han.

BRANCHENYT
Læs også